• Archive for Μάρτιος, 2022

  ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ

  29 Μαρτίου 2022 // Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ

  Posted in ΔΙΑΝΟΗΣΗ

  Η Εξέλιξη της χρήσης του ενδογαστρικού μπαλονιού σε άτομα με παχυσαρκία, μέσα από τη βιβλιομετρική μελέτη δημοσιεύσεων της περιόδου (1980-2017) / Ελένη Σεμερτζίδου, Δρ. Λογοτεχνίας-Ιατρική Βιβλιοθηκονόμος

  14 Μαρτίου 2022 // Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Εξέλιξη της χρήσης του ενδογαστρικού μπαλονιού σε άτομα με παχυσαρκία, μέσα από τη βιβλιομετρική μελέτη δημοσιεύσεων της περιόδου (1980-2017) / Ελένη Σεμερτζίδου, Δρ. Λογοτεχνίας-Ιατρική Βιβλιοθηκονόμος

  Posted in ΔΙΑΝΟΗΣΗ

  Ποσοτική και Ποιοτική Ανάλυση Αποτελεσμάτων Έρευνας για τη Λαϊκή Δανειστική Βιβλιοθήκη Ασθενών / Συνοδών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ, Ελλάδος»

  11 Μαρτίου 2022 // Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ποσοτική και Ποιοτική Ανάλυση Αποτελεσμάτων Έρευνας για τη Λαϊκή Δανειστική Βιβλιοθήκη Ασθενών / Συνοδών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ, Ελλάδος»

  Posted in ΔΙΑΝΟΗΣΗ

  Αχ, μαϊστράλι!

  10 Μαρτίου 2022 // Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αχ, μαϊστράλι!  Αχ, μαϊστράλι! Δεν μου μίλησες ποτέ!
  Πόσο ψηλά πετούν τα όνειρα τη νύχτα!
  Δεν μου είπες τίποτα γι’ αυτά τα μυστικά
  Που σε καλούνε να παλέψεις μ’ ένα κύμα.
   
  Αχ, μαϊστράλι! Φέρε την αύρα ενός φιλιού!
  Του γιασεμιού μοσχοβολιά κι ανατριχίλα!
  Είναι οι νεκροί που τραγουδούν στη σιγαλιά
  Κι οι ζωντανοί που αναστενάζουν μεσ’ το κρίμα.

  Στίχοι: Ελένη Σεμερτζίδου
  Μουσική-τραγούδι: Ελευθερία Μεταξά
   
   
   
   
   
   
   

  Posted in ΔΙΑΝΟΗΣΗ

  «Η ιστορία των Κοινοπραξιών Βιβλιοθηκών, διεθνώς και στη χώρα μας» Της Ελένης Σεμερτζίδου

  9 Μαρτίου 2022 // Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Η ιστορία των Κοινοπραξιών Βιβλιοθηκών, διεθνώς και στη χώρα μας» Της Ελένης Σεμερτζίδου

  Posted in ΔΙΑΝΟΗΣΗ

  5 Μαρτίου 2022 // Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο

  Η συμβολή του λογοτεχνικού βιβλίου στην πρόληψη της κατάθλιψης / Της Ελένη Σεμερτζίδου

  Περίληψη

  Η βιβλιοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία της ελαφριάς ή της μέτριας κατάθλιψης, ως μοναδική ή συμπληρωματική θεραπεία. Η βιβλιοθεραπεία είναι ένα είδος καθοδηγούμενης αυτοθεραπείας. Ο ασθενής εργάζεται μέσω της χρήσης ενός βιβλίου, ανεξάρτητα από τον ιατρό του. Ο ρόλος του ιατρού είναι να υποστηρίζει και να καθοδηγηθεί τον ασθενή καθώς χρησιμοποιούν ένα βιβλίο και να τον βοηθήσει να ξεκαθαρίσει ορισμένες έννοιες ή να απαντήσει σε ερωτήματα που μπορεί να έχει ο ασθενής. Τα βιβλία μπορούν να αγοραστούν ή να ζητηθούν δανεικά από κάποια βιβλιοθήκη. Οι ασθενείς θα πρέπει να είναι άνω των 12 ετών και να αντιμετωπίζουν την αυτοβοήθεια με θετικό τρόπο. Δεν έχουν αναφερθεί ποτέ σοβαρές παρενέργειες από τη βιβλιοθεραπεία.

  1. Εισαγωγή

  Η κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα δύο βασικά συμπτώματα: την εμμένουσα θλίψη και την εκσεσημασμένη απώλεια ενδιαφέροντος και απόλαυσης (HANDI Project Team & Usher, 2013). Η βιβλιοθεραπεία επιχειρεί να μετατρέψει τον τρόπο σκέψης του ασθενή, καταλήγοντας, ιδανικά, σε μία θετική συμπεριφορική μεταβολή (Silverberg, 2003).

  Λέξεις κλειδιά: κατάθλιψη, βιβλιοθεραπεία

  2.1. Συνοδά συμπτώματα Κατάθλιψης (HANDI Project Team & Usher, 2013).

  Στα συνοδά συμπτώματα περιλαμβάνονται: οι διαταραχές του ύπνου (ο οποίος μπορεί να είναι αυξημένης ή μειωμένης διάρκειας), η κόπωση ή η απώλεια της ενέργειας αίσθηση αναξιότητας ή υπερβολικής ενοχής μειωμένη συγκέντρωση ή αναποφασιστικότητα μεταβολές της όρεξης  τάσεις αυτοκτονίας (HANDI Project Team & Usher, 2013).

  3. Βιβλιοθεραπεία

  Η βιβλιοθεραπεία μπορεί να οριστεί ως η διαδικασία της δυναμικής αλληλεπίδρασης μεταξύ της προσωπικότητας του αναγνώστη και της λογοτεχνίας, μία αλληλεπίδραση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση, την προσαρμογή και την ανάπτυξη της προσωπικότητας. Ο στόχος της είναι η προαγωγή της μεταβολής της συμπεριφοράς προς μία κανονιστική κατεύθυνση (Silverberg, 2003).

  3.2. Βιβλιοθεραπεία και κατάθλιψη

  Η βιβλιοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει άτομα με ελαφριά ως μέτρια κατάθλιψη, αρκεί οι ασθενείς να είναι άνω των 12 ετών και να αντιμετωπίζουν με θετικό τρόπο την αυτοβοήθεια (HANDI Project Team & Usher, 2013).

  4. Τρόπος εφαρμογής

  Οι ασθενείς ακολουθούν ένα δομημένο πρόγραμμα, με την ακόλουθη καθοδήγηση (HANDI Project Team & Usher, 2013): Κατά την αρχική συνεδρία ο ιατρός συζητά τον ρόλο της βιβλιοθεραπείας με τον ασθενή και του εξηγεί τι ενέχεται και ποιες είναι οι αναμενόμενες επιδιώξεις. Καθώς είναι μία μορφή αυτό – κατευθυνόμενης θεραπείας, είναι σημαντική η ενεργός συμμετοχή του ασθενή στην επιλογή αυτής της θεραπευτικής μορφής (HANDI Project Team & Usher, 2013). Δύο εβδομάδες μετά την πρώτη συνεδρία συνιστάται να πραγματοποιηθεί μία συνεδρία παρακολούθησης, διάρκειας 30 λεπτών. Κατά τη διάρκεια της συζητούνται οι ανησυχίες ή οι δυσκολίες που συνάντησε ο ασθενής με το βιβλίο που επιλέχτηκε και παρέχεται στήριξη από τον ιατρό. Είναι σημαντικό να εκτιμηθεί το επίπεδο παρώθησης του ασθενή και της αποδοχής της βιβλιοθεραπείας (HANDI Project Team & Usher, 2013).

  5. Συμπεράσματα

  Εξαιτίας της πολύ μικρής αλληλεπίδρασης του ασθενή με τον θεράποντα ιατρό η βιβλιοθεραπεία είναι κατάλληλη μόνο για την ελαφριά ή τη μέτρια κατάθλιψη.

  Βιβλιογραφικές παραπομπές

  Handbook of Non Drug Intervention (HANDI) Project Team & Usher, T. (2013). Bibliotherapy for depression. Aust Fam Physician, 42(4), 199 – 200. Silverberg, L.I. (2003). Bibliotherapy: The therapeutic use of didactic and literary textsin treatment, diagnosis, prevention, and training. JAOA, 103(3), 131 – 135.

  Posted in ΔΙΑΝΟΗΣΗ

  ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΄΄ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ΄΄

  // Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΄΄ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ΄΄

  https://www.protoporia.gr/semertzidoy-elenh-h-diakindyneysh-9780008473525.html

  https://www.protoporia.gr/semertzidoy-elenh-h-diakindyneysh-9780008473525.html

  Posted in ΔΙΑΝΟΗΣΗ

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

  // Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

  ΓΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ- ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ, ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ LINK:

  Join Zoom Meeting

  https://zoom.us/j/99231564382?pwd=ZnpWa3FpRHlOVFhNYzd1aVR0N1VOZz09

  Meeting ID: 992 3156 4382

  Passcode: 901630

  Posted in ΔΙΑΝΟΗΣΗ

  3 Μαρτίου 2022 // Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο

  Prospects for collaboration between a Public Library and a Hospital Library, through a “movement” of librarians working in a hospital library to “approach” and satisfy the reading needs of patients admitted to their hospital, providing them with books of poetry, literature, history, etc. What is the value of this initiative, but also what kind of problems may arise?

  http://jlisnet.com/journals/jlis/Vol_8_No_2_December_2020/1.pdf

  Dr. Eleni Semertzidou Journal of Library and Information Sciences, 8(2), pp. 1-3 DOI: 10.15640/jlis.v8n2a1 URL: http://dx.doi.org/10.15640/jlis.v8n2a1

  Posted in ΔΙΑΝΟΗΣΗ