• Archive for Νοέμβριος, 2018

    ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΜΕ ΘΕΜΑ: ΄΄ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ΄΄

    26 Νοεμβρίου 2018 // Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΜΕ ΘΕΜΑ: ΄΄ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ΄΄

    image (3)
    image (2)
    image (1)

    unnamed

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
    (ΠΕΤ) ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    Αγαπητοί Φίλοι και Φίλες,
    Στις 23 Νοεμβρίου 2018, ημέρα Παρασκευή, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Εσπερίδας του Περιφερειακού Τμήματος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων Βορείου Ελλάδος (ΠΕΤ) Βορείου Ελλάδος, με θέμα: «Οι Νοσοκομειακές Βιβλιοθήκες και ο ρόλος τους», παρουσία ενός ετερόκλητου κοινού, που απαρτίζονταν από εκπροσώπους της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, της Ιατρικής Κοινότητας, της Νοσηλευτικής Κοινότητας, Διδάσκοντες και Φοιτητές του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, μέλη Λογοτεχνικών Ενώσεων, φίλους και φίλες.
    Την Εκδήλωση χαιρέτησε αρχικά η Πρόεδρος του ΠΕΤ Βορείου Ελλάδος, Ελένη Σεμερτζίδου, η οποία στην ομιλία της τόνισε την ανάγκη οι Νοσοκομειακοί Βιβλιοθηκονόμοι να αναπροσαρμόσουν τον ρόλο τους, παρακολουθώντας τις ραγδαίες εξελίξεις που συντελούνται στον χώρο της Υγείας, φροντίζοντας, παράλληλα, οι Νοσοκομειακές Βιβλιοθήκες στις οποίες εργάζονται να διέπονται από τις αρχές της Οργάνωσης, της Αξιοπιστίας, της Εκπαίδευσης, της Τεχνολογίας, της Κοινωνικότητας, της Φιλικότητας και της Διαδραστικότητας. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε Νοσοκομειακές Βιβλιοθήκες, που με τη μορφή χταποδιού να απλώνουν τα ευέλικτα πλοκάμια τους στον τόπο που βρίσκονται και στην κοινότητα που εξυπηρετούν».
    Μετά την Πρόεδρο του ΠΕΤ Βορείου Ελλάδος, απηύθυνε χαιρετισμό ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Παν. Γεν. Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Καθηγητής Καρδιολογίας και Διευθυντής της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής ΑΧΕΠΑ, Χαράλαμπος Καρβούνης, καθώς και η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Χριστίνα Δημόνη, δίνοντας έμφαση και οι δύο ομιλητές στην πολύτιμη συμβολή μιας Νοσοκομειακής Βιβλιοθήκης για την Κοινότητα του Νοσοκομείου, καθώς προσφέρει στο Υγειονομικό Προσωπικό τη δυνατότητα τεκμηριωμένης πληροφόρησης (Knowledge-based Information), συμβάλλοντας και στην ανάπτυξη συστημάτων και υπηρεσιών για την κάλυψη των αναγκών τεκμηριωμένης πληροφόρησης του Νοσοκομείου.
    Τον λόγο πήρε, αμέσως μετά, η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ), που εδρεύει στην Αθήνα, η Αλεξάνδρα Παπάζογλου, καταθέτοντας την πρόταση της ΕΕΒΕΠ για τη δημιουργία δικτύου Νοσοκομειακών Βιβλιοθηκών, μέσω κοινής πλατφόρμας (Ιατρική Πύλη) για ηλεκτρονικές υπηρεσίες επιστημονικής πληροφόρησης, εκπαίδευση και δυνατότητα διαδανεισμού, ενώ, παράλληλα, επεσήμανε και την αξία οι στόχοι των Νοσοκομειακών Βιβλιοθηκών να εναρμονίζονται με τη δήλωση αποστολής του οργανισμού που υπηρετούν, να υποστηρίζουν τους διοικητικούς στόχους, να έχουν γνώση του συστήματος υγείας, να προωθούν και να προβάλουν τις υπηρεσίες τους, να απορρίπτουν υπηρεσίες που δεν έχουν πια κανένα νόημα και να στοχεύουν στη δικτύωση με συναδέλφους, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
    Εν συνεχεία, η Προϊσταμένη της Ιατρικής Βιβλιοθήκης του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής, ΚΑΤ, Ευαγγελία Λάππα, αναφέρθηκε διεξοδικά στον ρόλο των Nοσοκομειακών Bιβλιοθηκών στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του τομέα υγείας, καθώς και στις διεθνείς πρακτικές. Τόνισε ότι: «Η εξέλιξη των τεχνολογιών της πληροφόρησης και του διαδικτύου έχουν προωθήσει σημαντικές εξελίξεις στην άσκηση διοικητικής και ιατρικής πρακτικής, δημιουργώντας καινούργιες απαιτήσεις διαχείρισης των δεδομένων που πηγάζουν από τα νοσοκομεία. Η διαχείριση της γνώσης αφορά τη συστηματική και συλλογική δημιουργία, διάχυση και χρήση της γνώσης, με σκοπό τη ριζική βελτίωση της οργανωσιακής αποδοτικότητας και ανταγωνιστικότητας και την ανάπτυξη της καινοτομίας, δεδομένου ότι οι μονάδες υγείας διαχειρίζονται τεράστιους όγκους πληροφοριών που αφορούν τους πολίτες, τους ασθενείς, το υγειονομικό υλικό, τον βιοϊατρικό εξοπλισμό, τις επιστημονικές γνώσεις, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η διαχείριση των πληροφοριών δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματικά με συμβατικούς τρόπους. Ως εκ τούτου, οι ιατρικές βιβλιοθήκες κλήθηκαν να παίξουν ένα τελείως διαφορετικό ρόλο ύπαρξης και να οριοθετήσουν την δυναμικότητα τους σε υψηλά επίπεδα. Από απλά βιβλιοστάσια αποθήκευσης βιβλίων και περιοδικών, έχουν μετατραπεί σε κέντρα τεκμηρίωσης και μονάδες πληροφόρησης ιατρικών πληροφοριών, που υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τον κύριο στόχο του περιβάλλοντος που υπηρετούν, δηλαδή συμβάλλουν σε ένα ολοκληρωμένο ενιαίο πληροφοριακό και επικοινωνιακό περιβάλλον παροχής έγκριτων πληροφοριών».
    Η Βαλεντίνη Παπαγεωργίου, Επιστημονική Υπεύθυνη της Ιατρικής Βιβλιοθήκης του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ παρουσίασε με πολύ πρωτότυπο τρόπο τη δική της εκδοχή για την οντολογική υπόσταση μιας Νοσοκομειακής Βιβλιοθήκης, αυτή ενός «Βασικού Κυττάρου» για το Νοσοκομείο στο οποίο βρίσκεται, εστιάζοντας σε τρία σημεία καταλυτικής αξίας: τη Νοσοκομειακή βιβλιοθήκη ως παραγωγική μονάδα, ως ανοιχτή δομή και ως ανοιχτό σύστημα, με τον Βιβλιοθηκονόμο που εργάζεται σ’ αυτή να δέχεται την πρόκληση αλλά να απευθύνει και πρόσκληση προς όλη τη Κοινότητα του Νοσοκομείου. Τονίστηκε, για άλλη μια φορά, ο ρόλος και η συμβολή της Νοσοκομειακής Βιβλιοθήκης στους τομείς της Υγείας, της Εκπαίδευσης, της Έρευνας και της Καινοτομίας.
    Ο Καθηγητής Εφαρμογών του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, Γιώργος Χριστοδούλου, προχώρησε σε έναν παραλληλισμό της Νοσοκομειακής Βιβλιοθήκης με ΄΄πληροφοριοφορέα΄΄, κατά τον ΄΄τραυματιοφορέα΄΄, επισημαίνοντας την σπουδαιότητα και των δύο αυτών.. ‘’φορέων’’. «Το βασικό μας εργαλείο και η δύναμή μας είναι η Πληροφορία, την οποία μεταφέρουμε, όπως ένας τραυματιοφορέας μεταφέρει τον ασθενή» είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους φοιτητές του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας να ενισχύσουν με την παρουσία τους και την ενεργή συμμετοχή τους τις δράσεις του Περιφερειακού Τμήματος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων Βορείου Ελλάδος, ως εγγεγραμμένα δόκιμα μέλη.
    Οι εργασίες της εκδήλωσης έκλεισαν με την συγκινητική ομιλία της φοιτήτριας του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, Μαρίας Γεωργαλά, η οποία αναφέρθηκε σε μια άλλη πολύ σημαντική παράμετρο της Νοσοκομειακής Βιβλιοθήκης, αυτή της ικανοποίησης των ψυχαγωγικών αναγκών των ασθενών που νοσηλεύονται σε ένα νοσοκομείο, με σκοπό την άρση του καταθλιπτικού περιβάλλοντος που χαρακτηρίζει συνήθως ένα κλασικό νοσοκομείο, τονίζοντας, παράλληλα, και το γεγονός ότι μια Νοσοκομειακή Βιβλιοθήκη μπορεί, μέσα από τον δανεισμό ενός βιβλίου, ακόμη και να επισπεύσει την ανάρρωση του ασθενούς, αφού έρχεται να τον εντάξει στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα, για να μην αισθάνεται αυτός τον φυσικό αποκλεισμό και την κοινωνική απομόνωση. Δόθηκε, μάλιστα, στην ομιλία της ιδιαίτερη έμφαση στην «Βιβλιοθεραπεία», ως μια σύγχρονη – αλλά και αρχαία συνάμα – τεχνική θεραπείας της ψυχής και του σώματος, και παρουσίασε, τέλος, το Πρόγραμμα «Λαϊκή Δανειστική Βιβλιοθήκη Ασθενών και Συνοδών του Παν. Γεν. Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ», με υπεύθυνη την Βιβλιοθηκονόμο και Πρόεδρο του ΠΕΤ Βορείου Ελλάδος, Ελένη Σεμερτζίδου, στο οποίο Πρόγραμμα συμμετείχε και η ίδια η φοιτήτρια, ως ασκούμενη στην Ιατρική Βιβλιοθήκη του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ .
    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, υπήρξε παρέμβαση από τον πρώην Διοικητή του Παν. Γεν. Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Γεώργιο Βέργουλα, ο οποίος εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του, επισημαίνοντας την έλλειψη εκπροσώπων από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων (Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών), με μόνη λαμπρή εξαίρεση το ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (!), ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε ότι: Οι ιατρικές βιβλιοθήκες εκτός του ότι συμβάλουν έμμεσα αλλά σαφώς στην υγεία των ασθενών, επίσης συμβάλλουν και στην οικονομία του κράτους. Ταχύτερη διάγνωση, μικρότερος χρόνος νοσηλείας, λιγότερες άσκοπες εξετάσεις, σεβασμός του χρόνου του επιστημονικού προσωπικού αλλά και σεβασμός του χρόνου του ασθενούς.
    Το Υπουργείο κάποτε πρέπει να καταλάβει ότι η επένδυση χρημάτων στις βιβλιοθήκες των Νοσοκομείων ανεβάζει τα standards των υπηρεσιών υγείας και είναι οικονομία χρήματος»
    Η δεύτερη παρέμβαση έγινε από τον πρώην Διευθυντή της Α΄ Προπαιδευτικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, τον Επαμεινώνδα Φαχαντίδη, ο οποίος συμφώνησε απόλυτα με τη θεραπευτική διάσταση της Βιβλιοθεραπείας, ως πρακτική που γνώρισε και ο ίδιος, για πρώτη φορά, σε Νοσοκομειακές Βιβλιοθήκες του Εξωτερικού, κατά τη διάρκεια της μετεκπαιδεύσεώς του, εξασφαλίζοντας η Νοσοκομειακή Βιβλιοθήκη την πρόσβαση σε λογοτεχνικά, ιστορικά, φιλοσοφικά κ.α. βιβλία σε ασθενείς, με τη μορφή κινητής, τροχήλατης βιβλιοθήκης που επισκέπτεται τα κρεβάτια των ασθενών. Χαιρέτησε, επίσης, την πρωτοβουλία της Ιατρικής Βιβλιοθήκης του Παν. Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, διά της εκπροσώπου της, Βιβλιοθηκονόμου, Ελένης Σεμερτζίδου, για το Πρόγραμμα της «Λαϊκής Δανειστικής Βιβλιοθήκης Ασθενών και Συνοδών», παροτρύνοντας και άλλους Βιβλιοθηκονόμους σε Νοσοκομειακές Βιβλιοθήκες να πράξουν το ίδιο.
    Η Εσπερίδα ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικής πλακέτας στην πρώην Υπεύθυνη Βιβλιοθηκονόμο της Ιατρικής Βιβλιοθήκης του Παν. Γεν. Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Μάρθα Δημητρίου, για το πολυετές έργο της και την προσφορά της στη Νοσοκομειακή Κοινότητα του ΑΧΕΠΑ, καθώς και σε όλους τους συναδέλφους Βιβλιοθηκονόμους των Ιατρικών Βιβλιοθηκών της πόλης της Θεσσαλονίκης.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΕΤ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΑΛΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ, ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΗ ΤΣΟΛΑΚΗ ΠΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΕ ΜΕ ΗΘΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΣΠΕΡΙΔΑΣ ΜΑΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΞΑΙΡΕΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ.
    ΕΚΑΡΔΙΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ, ΕΠΙΣΗΣ, ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΤΙΜΗΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ. ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΟΙΝΟ.
    Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ!

    Η Πρόεδρος του (ΠΕΤ) Βορείου Ελλάδος
    Ελένη Σεμερτζίδου
    Θεσσαλονίκη, 25-11-2018

    Posted in ΔΙΑΝΟΗΣΗ

    ΄΄ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΥ΄΄ Θεατρική Παράσταση

    // Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΄΄ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΥ΄΄ Θεατρική Παράσταση

    βασισμένο στο βιβλίο της Βίκυς Κατράνα

    διδασκαλία, σκηνοθεσία Μαρία Κοντίου

    διασκευή Ελένη Σεμερτζίδου

    Αφίσα – Τα Μυστικά της Πανσελήνου

    Posted in ΔΙΑΝΟΗΣΗ

    ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΡΘΙΕΣ ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

    22 Νοεμβρίου 2018 // Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΡΘΙΕΣ ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

    ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΄΄ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ΄΄ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

    Posted in ΔΙΑΝΟΗΣΗ

    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

    // Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΕΡΙΔΑΣ

    Posted in ΔΙΑΝΟΗΣΗ