• Archive for Απρίλιος, 2013

  Το καραβάκι της Ιστορίας

  27 Απριλίου 2013 // No Comments »

  “Σήμερον των Βαΐων ας φάγωμεν εις το τραπέζι τα ψάρια του γιαλού…” (Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’)

  Η ιστορία και η ελληνική κοινή γνώμη παραμένει διχασμένη επί δύο αιώνες ως προς τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κων/πόλεως στην Επανάσταση του 1821. Ας δούμε ένα μικρό απόσπασμα του λόγου που εκφώνησε ο Γεώργιος Τερτσέτης το Πάσχα του 1853 και ας θυμηθούμε πώς αντιμετωπίστηκε το θέμα των αφορισμών και της Αυτοκεφαλίας την τελευταία πενταετία από τα MME και ιδιαίτερα από το περίφημο “1821” του ΣΚΑΪ.

  Γεώργιος Τερτσέτης

  Γεώργιος Τερτσέτης

  “Ανήμερα της εορτής των Βαΐων, την Κυριακήν, φίλοι του έλεγαν και τον παρακαλούσαν, και άνδρες επίσημοι των πρεσβειών, να φύγη, να σωθή· τα μέτρα της οθωμανικής κυβερνήσεως εγίνοντο άγρια, ανήμερα, και καθένας ημπορούσε να προϊδή το μέλλον· τον παρακαλούσαν λοιπόν να φύγη, του επρόσφεραν και τα μέσα.

  Μη με παρακινείτε εις φυγήν, είπε εις τους φίλους· μη θέλετε να σωθώ· η ώρα της φυγής μου θα ήτον αρχή σφαγής, ώρα σπαθιού εις την Κωνσταντινούπολιν και την άλλην Χριστιανωσύνην· εύμορφο πράγμα θέλετε να κάμω, μεταμορφωμένος με καμμιά προβιά εις την πλάτην, να φεύγω εις τα καράβια, ή σφαλισμένος εις πρεσβείαν φιλικήν να ακούω εις τους δρόμους τα ορφανά του έθνους μου να σπαράττουν εις τα χέρια του δημίου. Είμαι Πατριάρχης δια να σώσω τον λαόν μου, όχι να τον ρίξω εις τα μαχαίρια της γιανιτζαριάς· ο θάνατός μου ίσως χρησιμεύσει περισσότερον παρ’ ό,τι εδυνόμουν ποτέ να φανταστώ πως θα ωφελήσει η ζωή μου. Οι ξένοι βασιλείς θα ταραχθούν εις την αδικίαν του θανάτου μου· δεν θα ιδούν ίσως με αδιαφορίαν υβρισμένη την πίστην τους εις το πρόσωπόν μου, και όπου είναι άνδρες αρμάτων Έλληνες θα πολεμήσουν με απελπισίαν πολέμου, που συχνά χαρίζει την νίκην, είμαι βέβαιος· κάμετε λοιπόν υπομονήν εις ό,τι μου συμβή.

  Απαγχονισμός του Πατριάρχη Γρηγόριου Ε'

  Απαγχονισμός του Πατριάρχη Γρηγόριου Ε’

  Σήμερον των Βαΐων ας φάγωμεν εις το τραπέζι τα ψάρια του γιαλού, και παρεμπρός, εντός ίσως της εβδομάδος, ας φάγουν και αυτά από ημάς. Όχι, δεν θα χρησιμεύσω εγώ περίγελως των ζώντων, και περπατώντας με διάκους και άρχοντας εις τους δρόμους της Οδησσού, της Επτανήσου ή της Αγκώνας να με δαχτυλοδείχνουν τα παιδιά: “ιδού ο φονιάς Πατριάρχης!”. Αν το έθνος μου σωθή και θριαμβεύση, θα μ’ αποζημιώση, ελπίζω, με θυμιάματα τιμής και επαίνου, επειδή έκαμα το χρέος μου. Τέταρτη φορά δεν θα αναιβώ πλέον εις τα μοναστήρια του Άθωνος, δεν το θέλω· χαίρετε, σπήλαια και κορυφαίς του ιερού βουνού· χαίρε, θαλάσσιον κύμα· χαίρε, Σπάρτη και Αθήνα, όπου ήθελα να συστήσω σχολεία επιστημών δια τους νέους της πατρίδος· χαίρε, γη της γεννήσεώς μου Δημητσάνα! Εγώ υπάγω όπου με καλεί, με βιάζει η γνώμη μου, η μεγάλη μοίρα του έθνους και ο ουράνιος Θεός, έφορος θείων και ανθρωπίνων πραγμάτων.

  Χρεωστώ εις έναν των ακροατών μου, τον σεβάσμιον Μάρκον Δραγουμην, την ομιλίαν του Πατριάρχου εις τους φίλους του· και η προφητεία της ομιλίας του αλήθευσε· ανήμερα της λαμπρής η γεροντική κεφαλή του, ο ζωηρός οφθλαμός του, που ένέπνεαν χαράν και πίστιν εις τους Χριστιανούς εμελάνιασαν από το αίμα πηγμένον εις το πρόσωπό του·…”

  Γεώργιος Τερτσέτης: Ομιλία περί του αοιδίμου Γρηγορίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, 1853, σ. 36

  Posted in ΙΣΤΟΡΙΑ

  Το φαράγγι και ο θρύλος – Aπόσπασμα απο το νέο μυθιστόρημα της Ελένης Σεμερτζίδου

  7 Απριλίου 2013 // Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το φαράγγι και ο θρύλος – Aπόσπασμα απο το νέο μυθιστόρημα της Ελένης Σεμερτζίδου

  «Βαθιά ήταν μέσα μου κρυμμένοι οι λόγοι που αγαπούσα τη θάλασσα. Άδεια, αδιάρθρωτη μέσα στον χώρο και με την αίσθηση του χρόνου να αμβλύνεται και να χάνεται στο άμετρο. Ο Μπερνίνι, ο δήμαρχος του Φουρόρε, γινόταν τότε, μέσα σ’ αυτή τη μέθεξη μιας αισθητικής ηδονής, ένα Ερμείο πλάσμα, ένας γλυκός ψυχοπομπός που μου έδειχνε, με το χέρι ελαφρά τεντωμένο στην ακροθαλασσιά, την απεραντοσύνη μιας πλούσιας προσδοκίας. Απλώνοντας τα χέρια του για να αγγίξει το είδωλο της ομορφιάς του μεταμορφώνονταν σε σύμβολο και καθρέφτη του δικού μου εαυτού. Ο έρωτας έμπαινε, στη συνέχεια, περιχαρακωμένος μελαγχολικά στο προσωπικό ονειρικό μου κόσμο, και η εικόνα του δεν διέφερε από σμιλευμένο κομμάτι μάρμαρο της Πάρου.

  Είχαμε περάσει πολλές ώρες του δειλινού μαζί, να βαδίζουμε κατά μήκος μιας μακριάς ακτογραμμής, νιώθοντας το σώμα του, δίπλα στο δικό μου, να ορθώνεται ανάλαφρο, γεμάτο χάρη, ίδιος αρχαίος θεός. Ξαφνικά, ο δρόμος που οδηγεί από το συναίσθημα στο πνεύμα ανοίγονταν πλατύς μπροστά μου, μέχρι που ο δαίμονας να ποδοπατήσει, τελικά, τη λογική και τη νηφαλιότητα, εισχωρώντας ύπουλα, φέρνοντας μαζί του τη μέθη επιθυμιών και τη ζάλη του πάθους μου. Φοβόμουν ότι αυτό το πάθος θα τα κατάστρεφε όλα, αν άφηνα να εκτονωθεί. Έπρεπε να διατηρήσω κάθε λεπτή ισορροπία μέσα μου, για να μπορέσω να δημιουργήσω. Η «Μαμά» ήταν μια παθιασμένη προσωπικότητα, αλλά εγώ ήθελα να «μιλήσω» καλλιτεχνικά για εκείνη στο κοινό με προσοχή, ηρεμία, τάξη και αυτοπειθαρχία. Ο Μπερνίνι το ήξερε αυτό, το είχε καταλάβει. Στο μικρό ψαροχώρι βρισκόμουν, πλέον, αντιμέτωπη με το δικό μου προσωπικό «φαράγγι». Όπως οι Ποιητές, έτσι και εγώ, δεν μπορούσα να ακολουθήσω το δρόμο της ομορφιάς, το δρόμο της δημιουργίας, χωρίς τον έρωτα σύντροφο οδηγό μου. Λίγες μέρες ακόμα και μετά θα έφευγα για να ξαναρθώ πάλι …

  Ένας ήλιος δυνατός ανέβαινε όλο λάμψη και φόβο. Η θάλασσα αποκτούσε βαθύ γαλανό χρώμα. Το Φουρόρε, στη στιγμή, άλλαζε ρούχα και ντυνόταν το ένδυμα της μυστικής ατμόσφαιρας της Βενετίας. Έβλεπα τη παραλία του Λίντο και εμένα καθισμένη στην άμμο. Ένα μαύρο πανί φτερουγίζει, έτοιμο να πνίξει τη ζωή της. Ο απαγορευμένος αισθησιασμός γίνεται φυγή στην άβυσσο του σκότους της. Όλη η πόλη σε μια ένταση, έναν κίνδυνο, που φτάνοντας σε οργιαστική λύτρωση, μετατρέπεται σε ταξίδι προς το θάνατο. Θάνατος στη Βενετία …

  Φοβόμουν το πάθος μου. Τη μοίρα μου. Τον εαυτό μου. Η μαύρη γόνδολα κυλούσε σε ήρεμα νερά, αλλά απ’ τη μοίρα του, ποτέ, κανένας δεν γλυτώνει. Έπρεπε να βρω τη δύναμη να συνεχίσω το μονοπάτι για το φαράγγι … »

  Ελένη Σεμερτζίδου, Λογοτέχνιδα

  Posted in ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ