• Archive for Απρίλιος, 2012

  Καλημέρα…!!!

  24 Απριλίου 2012 // 298 Comments »

  Τις περισσοτερες φορες το να δινεις σε καποιον δευτερη ευκαιρια, ειναι σα να του δινεις δευτερη σφαιρα επειδη δε σε πετυχε καλα με την πρωτη…

  Posted in ΓΝΩΜΙΚΑ, ΔΙΑΝΟΗΣΗ

  Καλημέρα!!!

  5 Απριλίου 2012 // 83 Comments »

  Ζώντας σε μια κοινωνία, που ούτε η ίδια γνωρίζει πώς να μας βοηθήσει να… ξεχαστούμε,

  η Ποίηση, αποτελεί ουσιαστικά την Τέχνη του Λόγου που μέσα από αυτή πηγάζουν αλήθειες..

  για την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ιστορία ενός λαού ή ενός τόπου.

  Posted in ΓΝΩΜΙΚΑ, ΔΙΑΝΟΗΣΗ

  ΤΗΣ ΝΙΟΤΗΣ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ

  2 Απριλίου 2012 // 1.296 Comments »

  .

  Λίγο που μπήκε η Άνοιξη

  Πριν ‘ρθουν τα χελιδόνια

  Ένα κομμάτι της ζωής

  Όλοι μας αισθανόμαστε

  Καθώς περνούν τα χρόνια.

  .

  Μα τώρα τι να θυμηθώ;

  Πως έφυγε η ζωή μου;

  Πως μες στο διάβα μου αυτό

  Έστερξα τα εμπόδια

  Πιστεύοντας ακράδαντα

  Σ’ αυτήν τη δύναμή μου;

  .

  Ίσως θα πρέπει πια ο νους

  Να νοιώσει κάποια άλλα

  Κι όπως προσμένει με χαρά

  Τα χελιδόνια του νοτιά

  Να μένει απλά προσμένοντας

  Της νιότης τα μεγάλα.

  Posted in ΠΟΙΗΣΗ

  ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ Είναι καιρός να πρωτοστατήσουν οι νέοι άνθρωποι

  1 Απριλίου 2012 // 3.673 Comments »

  Η «μούσα» των μεγάλων Ελλήνων και ξένων συνθετών, η Μαρία Φαραντούρη, θα συναντηθεί με έναν από τους πιο αξιόλογους συνθέτες και ερμηνευτές της νεότερης γενιάς, τον Χρήστο Θηβαίο, στις 7 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οι δυο τους θα παρασύρουν το κοινό σε ένα ταξίδι υψηλής μουσικής, ποίησης και συναισθημάτων, ερμηνεύοντας τραγούδια από το ελληνικό αλλά και το ξένο ρεπερτόριο και αποκαλύπτοντας το κοινό στίγμα της μουσικής παρακαταθήκης τους.

  Τι κοινό έχει η Μαρία Φαραντούρη με τον Χρήστο Θηβαίο, με τον οποίο θα μοιραστεί τη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής σε λίγες ημέρες.

  Μας ενώνει το ίδιο το τραγούδι. Το καλό τραγούδι το οποίο είναι εμπνευσμένο από τους στίχους των μεγάλων ξένων αλλά και Ελλήνων ποιητών. Μας ενώνουν οι μεγάλοι συνθέτες και ποιητές που έχουμε ερμηνεύσει και οι δύο, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης και κυρίως ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Νίκος Καββαδίας, ο Κώστας Τριπολίτης, ο Μπέρτολντ Μπρεχτ. Ο Χρήστος Θηβαίος είναι ένας πολύ καλός συνθέτης κι ένας εξαιρετικός ερμηνευτής με τον οποίο μοιράζομαι την ίδια αγάπη για το καλό τραγούδι. Κι αυτά τα κοινά στοιχεία μας προκύπτουν μέσα από αυτή τη συνεργασία μας, την οποία ελπίζω να απολαύσει και ο κόσμος όσο την απολαμβάνουμε κι εμείς.

  Σας αρέσει να συνεργάζεστε με καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς;

  Μου αρέσει πολύ γι’ αυτό και το επιδιώκω. Μέσα από αυτές τις συνεργασίες κερδίζουν και οι δύο πλευρές. Οι νεότεροι καλλιτέχνες κερδίζουν από μένα την εμπειρία μου κι εγώ από εκείνους τη νέα οπτική που δίνουν στα τραγούδια. Πριν από λίγο καιρό συνεργάστηκα με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, τώρα με τον Χρήστο Θηβαίο. Και αυτές είναι συνεργασίες που έχουν ουσία γιατί προκύπτουν πράγματα καινούργια.

  Τι θα παρουσιάσετε στη συναυλία του Μεγάρου;

  Θα παρουσιάσουμε τραγούδια διαχρονικής αξίας μεγάλων συνθετών και ποιητών: Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Θάνου Μικρούτσικου, Κουρτ Βάιλ, Λούτσιο Ντάλα, σε στίχους σημαντικών στιχουργών και ποιητών όπως ο Νίκος Καββαδίας, ο Μανόλης Αναγνωστάκης, ο Κώστας Τριπολίτης, ο Μάνος Ελευθερίου, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, ο Ναζίμ Χικμέτ. Εγώ θα αποδώσω, μεταξύ άλλων, τα «Ποιος τη ζωή μου», «Το γελαστό παιδί» και «Δρόμοι Παλιοί» του Μίκη Θεοδωράκη, τον «Κεμάλ» του Μάνου Χατζιδάκι, το «Αντινανούρισμα» της Ελένης Καραΐνδρου, την «Ελένη» του Θάνου Μικρούτσικου και άλλα κομμάτια του που θα προσεγγίσω ερμηνευτικά για πρώτη φορά. Σε αυτή τη συναυλία έρχομαι πιο κοντά από ποτέ με το ρεπερτόριο του Θάνου Μικρούτσικου, του σημαντικού αυτού συνθέτη, που όπως ακριβώς και ο Μίκης Θεοδωράκης έχει χρησιμοποιήσει στη μουσική του τον νου και την ψυχή γι΄αυτό και τα έργα του αποτελούν σχολή. Να σημειώσω ότι στο μεγαλύτερο μέρος της συναυλίας θα βρίσκομαι μαζί στη σκηνή με τον Χρήστο Θηβαίο και θα μοιραζόμαστε τα τραγούδια. Και αυτό νομίζω ότι έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

  Είστε ερμηνεύτρια κορυφαίων δημιουργών από τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Χατζιδάκι μέχρι τον Κουρτ Βάιλ και τον Λούτσιο Ντάλα. Εάν σας ζητούσαν να επιλέξετε τον αγαπημένο σας συνθέτη, τι θα απαντούσατε;

  Ολους τους δημιουργούς με τους οποίους έχω συνεργαστεί τους αγάπησα. Βέβαια η σχέση μου με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Χατζιδάκι θα είναι πάντα διαφορετική. Αυτοί θα είναι για πάντα οι «πνευματικοί μου γονείς». Μαζί τους ξεκίνησα, έκανα τα πρώτα μου βήματα, μυήθηκα στην τέχνη της μουσικής.

  Στο παρελθόν έχετε πρωτοσταστήσει μέσα από τα τραγούδια σας σε σημαντικούς αγώνες. Στη σημερινή δύσκολη εποχή που περνά η χώρα, η Μαρία Φαραντούρη είναι διατεθειμένη να μπει μπροστά και να παλέψει γι’ αυτά που πιστεύει;

  Τώρα είναι ο καιρός να πρωτοστατήσουν οι νέοι άνθρωποι. Και είμαι σίγουρη πως θα το κάνουν. Το βλέπω να γίνεται στην τέχνη του δρόμου, ακόμη και στο Διαδίκτυο. Βέβαια είναι ακόμη πολύ νωρίς για να δούμε τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών. Αυτή τη στιγμή ζούμε τα γεγονότα. Αργότερα, θα γίνει η ιστορική καταγραφή αυτών των γεγονότων μέσα από την τέχνη. Και πιστεύω πως κάποτε θα ακούμε τραγούδια που θα μας θυμίζουν όλα αυτά που συνέβησαν στην εποχή που ζούμε σήμερα.

  Πώς νιώθετε ως πολίτης της σημερινής Ελλάδας του μνημονίου; Είστε αισιόδοξη για το μέλλον;

  Οπως κάθε Ελληνας και Ελληνίδα έτσι κι εγώ νιώθω σοκ και οργή. Σοκ γι’ αυτή την πρωτοφανή κατάσταση την οποία πριν από κάποια χρόνια ούτε που μπορούσαμε να φανταστούμε. Και οργή για τις δύσκολες πραγματικά στιγμές που περνούν συνάνθρωποί μας οι οποίοι παλεύουν για να επιβιώσουν. Δεν πρέπει όμως να χάνουμε την αισιοδοξία μας. Πρέπει να απαιτήσουμε από την πολιτική και τους πολιτικούς να λύσουν άμεσα τα βασικά προβλήματα και να κινηθούν προς διαφορετική κατεύθυνση.

  Η τέχνη μπορεί να συνυπάρξει με την πολιτική;

  Από μια πλευρά η τέχνη κάνει πολιτική καθώς παράγει πολιτισμό. Και ο πολιτισμός είναι από τις βασικές πτυχές της πολιτικής. Από την άλλη η τέχνη δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πολιτική και να λύσει τα προβλήματα. Μπορεί όμως να εμπνεύσει, να ανακουφίσει, να ξεσηκώσει…

  Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΛΟΪΝΤ

  Στη δύσκολη αυτή περίοδο για τη χώρα μας, η Ελλάδα, η μουσική και ο πολιτισμός της ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα από τη μοναδική φωνή της Μαρίας Φαραντούρη έτσι όπως ακούγεται στο διπλό άλμπουμ με τίτλο «Athens Concert», που δημιούργησε με τον «πατέρα της γουόρλντ μουσικής σκηνής», τον θρυλικό Αμερικανό σαξοφωνίστα Τσαρλς Λόιντ. To ρεπερτόριο του άλμπουμ, που κυκλοφορεί διεθνώς από την «ECM», περιλαμβάνει συνθέσεις των Λόιντ, Θεοδωράκη, Καραΐνδρου, Κυπουργού αλλά και παραδοσιακά τραγούδια από την Ηπειρο, τα Δωδεκάνησα, τη Σμύρνη και τον Πόντο: Το επόμενο χρονικό διάστημα η Ελληνίδα ερμηνεύτρια θα βρεθεί στις ΗΠΑ για συναυλίες με τον Τσαρλς Λόιντ.

  Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ 1/4/2012

  Posted in ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ