• Archive for 26 Μαΐου, 2011

  «Έφυγε» ο πολυβραβευμένος ποιητής Γιάννης Βαρβέρης

  26 Μαΐου 2011 // 2.431 Comments »

  Σε ηλικία 56 ετών

  Στα 56 του χρόνια και από ανακοπή καρδιάς έφυγε από τη ζωή ξαφνικά, το βράδυ της Τετάρτης, ο ποιητής Γιάννης Βαρβέρης.

  Ο Γιάννης Βαρβέρης σπούδασε νομικά, εξέδωσε έντεκα βιβλία ποίησης, καθώς και μεταφράσεις ξένης λογοτεχνίας και αττικής κωμωδίας.

  Το 1976 ξεκίνησε να γράφει κριτική θεάτρου και τα κείμενά του έχουν συγκεντρωθεί σε έξι τόμους.

  Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε ανθολογίες στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα γερμανικά, στα ιταλικά, στα ισπανικά και στα ρουμάνικα.

  Στα αγγλικά έχει μεταφραστεί από τον Φίλιπ Ραμπ το βιβλίο του «Ο κύριος Φογκ» και στα σερβικά μια επιλογή ποιημάτων του με τον τίτλο «Η πόλη και ο Θάνατος».

  Το 1996 του απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Κριτικής – Δοκιμίου. Το 2001 του απονεμήθηκε το Βραβείο Καβάφη για την ποιητική συλλογή «Ποιήματα 1975-1996» (Κέδρος, 2000).

  Το 2002 του απονεμήθηκε το Βραβείο Ποίησης του περιοδικού «Διαβάζω» για την ποιητική συλλογή «Στα ξένα» (Κέδρος, 2001), ενώ το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών, για το σύνολο του ποιητικού του έργου.

  Posted in ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

  Αναδιάταξη εναντίον πτώχευσης

  // 3.579 Comments »

  Οι Ευρωκράτες επιμένουν ότι η Ελλάδα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών του χρέους της, άποψη που δεν φαίνεται όμως να συμμερίζονται οι αγορές.

  Δημοσίευμα της Wall Street Journal με τίτλο «Τι θα συνέβαινε εάν η Ελλάδα οδηγείτο σε πτώχευση;», σχολιάζει και επιχειρεί να ερμηνεύσει τα σενάρια πτώχευσης που παρουσίασε προχθές η Moody’s με όλες τις προεκτάσεις τους.

  Αδιαμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα πτωχεύσει, αυτό δεν θα αποτελέσει μόνο υπόθεση της Αθήνας. Μία ελληνική πτώχευση ενδεχομένως να λάβει ποικίλες μορφές, περιλαμβανομένων αλλαγών στους όρους και στις προϋποθέσεις, μιας επιλεκτικής «αναδιάταξης» και μεγάλης κλίμακας «εθελοντικών επαναγορών χρέους σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή.

  Οι Ευρωκράτες αρέσκονται να χρησιμοποιούν εύστοχες λέξεις, όπως «αναδιάταξη», όμως η Moody’s θα το αποκαλέσει όπως ακριβώς είναι: πτώχευση και αυτό σίγουρα είναι αρνητικό. Ακόμη όμως και στην περίπτωση που μία πτώχευση έχει μία από τις παραπάνω μορφές, θα μπορούσε να προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές και σίγουρα στην Ελλάδα θα ”βουλιάξουν”. Το φαινόμενο όμως αυτό δεν θα περιοριστεί μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες βαλλόμενες οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως Ιρλανδία και Πορτογαλία.

  Οι ελληνικές τράπεζες, που διατηρούν αρκετό κρατικό χρέος, είναι σίγουρος στόχος, όμως όλη η Ευρώπη θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με θέματα φερεγγυότητας.

  Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας θα χρειαζόταν αναμφισβήτητα ανακεφαλαιοποίηση για να αντισταθμίσει τις απώλειες στο ελληνικό κρατικό χρέος και συνεχή στήριξη ρευστότητας από την ΕΚΤ, τουλάχιστον όσο η πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου παραμένει αδύνατη. Ουσιαστικά, σύμφωνα με τη WSJ, μία στάση πληρωμής χρέους θα κρατούσε την Ελλάδα εξαρτημένη από άλλου είδους χρηματοδότηση (Ε.Ε./ΔΝΤ/ΕΚΤ) για παρατεταμένη περίοδο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αργεντινή.

  Επίσης, μία πτώχευση πιθανότατα να οδηγήσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας στην κατηγορία Ca ή C παραμένοντας σε αυτά τα εδάφη για παρατεταμένη περίοδο και τότε θα πρέπει να σταματήσουν τα ημίμετρα και να βρεθεί μία οριστική, δυνατή και μαζική απάντηση στο ελληνικό ζήτημα. Καταλήγοντας, το δημοσίευμα κρίνει ότι το πακέτο διάσωσης του περυσινού Μαΐου δεν απέδωσε καρπούς, χωρίς να υπάρχει προοπτική να αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα.

  Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται τα αντικρουόμενα μηνύματα από τους υποστηρικτές της Ελλάδας και αυτό δεν βοηθά, με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται εκ νέου υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Moody’s.

  ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 26/5/2011

  Posted in ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ