• Archive for Ιούλιος, 2009

  Το παράλογο πεπρωμένο του Καλλιτέχνη

  28 Ιουλίου 2009 // 469 Comments »

  Πόσο ελεύθερος είναι, άραγε, ένας καλλιτέχνης, με τη θεμελιακή και ηθική έννοια της ελευθερίας; Μήπως, όπως έλεγε ο Ρώσος μυθιστοριογράφος, Μπόρις Πάστερνακ είναι όμηρος της αιωνιότητας και δεσμώτης του χρόνου; Και αν, ναι, ποιοι είναι, στ’ αλήθεια, όλοι εκείνοι οι παράγοντες που ο κερδισμένος, ο ωφελημένος είναι, πάντα, το κοινό, ενώ ο καλλιτέχνης χάνει και πρέπει να πληρώσει; Είναι, τελικά, τόσο παράλογο το πεπρωμένο του καλλιτέχνη, που δεν υπόκειται στους νόμους της συμβατικής, κοινής λογικής, αλλά βαδίζει σε παράδοξες ατραπούς; (περισσότερα…)

  Posted in ΔΙΑΝΟΗΣΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

  Τελειώνοντας κάτω από το μακιγιάζ …

  24 Ιουλίου 2009 // 3.798 Comments »

  «Ηθοποιός σημαίνει φως».

  Ποια να ‘ναι, στ’ αλήθεια, η μεγαλύτερη τιμωρία του ηθοποιού;

  Το ό,τι είναι φως; Το ό,τι είναι καημός πολύ πικρός και στεναγμός, που άλλοτε γίνεται πολύ μικρός και άλλοτε πολύ βαθύς;

  «Παρηγοριά στη λυγαριά, υπομονή! Αχ πώς πονεί!»,

  θα πει ο σπουδαίος δημιουργός μας, Μάνος Χατζιδάκις, με την αξέχαστη φωνή του Δημήτρη Χορν.

  Πράγματι, πόσο άραγε να πονεί ο ηθοποιός που βρίσκεται παντού, όπως το φως, αλλά η ζωή τον παρασύρει και τον πάει εκεί όπου αυτή θέλει; (περισσότερα…)

  Posted in ΔΙΑΝΟΗΣΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

  Η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας

  18 Ιουλίου 2009 // 474 Comments »

  Η θητεία του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, που εξελέγη με τις ψήφους της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ, λήγει το προσεχές έτος. Από τον Φεβρουάριο του 2010 πρέπει να αρχίσουν οι σχετικές εκλογικές διαδικασίες. Έγινε γνωστό ότι η Ν.Δ. προτίθεται να τον προτείνει και για δεύτερη πενταετή θητεία, ελπίζοντας ότι θα συναινέσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ, αφού τα αριστερά κόμματα δεν προτίθενται να τον ψηφίσουν. Επομένως μόνο η συναίνεση Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ, μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο και να αποφευχθούν οι εκλογές εν μέσω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αλλά ο αρχηγός του ΠΑ.ΣΟ.Κ δήλωσε προ καιρού ότι δεν θα συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, για να προκαλέσει εκλογές και να απαλλάξει τη χώρα από την κυβέρνηση της Ν.Δ. (περισσότερα…)

  Posted in ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ, Χωρίς Κατηγορία

  ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΣΑΕΙ ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΥΣ, ΔΗΘΕΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΑΝΑΛΥΤΕΣ (ΦΩΣΤΗΡΕΣ)…..

  14 Ιουλίου 2009 // 58 Comments »

  “Το πιστωτικό σύστημα, με κέντρο τις δήθεν εθνικές τράπεζες και γύρω τους μεγάλους δανειστές χρήματος και τοκογλύφους, αποτελεί μια τεράστια συγκεντροποίηση και δίνει σ’ αυτήν την τάξη των παρασίτων μια μυθική δύναμη, τη δύναμη όχι μόνο να αποδεκατίζει κατά περιόδους τους βιομήχανους κεφαλαιοκράτες, αλλά και να επεμβαίνει με τον πιο επικίνδυνο τρόπο στην πραγματική παραγωγή – και η συμμορία αυτή δεν έχει ιδέα από την παραγωγή και δεν έχει καμιά δουλειά μαζί της” .

  Κάρλ Μάρξ

  (“Το Κεφάλαιο” , τ.3, κεφ. 33)

   

  Αφιερωμένο εξαιρετικά (να ζήσουμε να σας χαιρόμαστε…) στους Εθνικόφρονες, δεξιούς παλιάς και νέας κοπής. Εξάλλου η δικαίωση της ιστορίας είναι το πιο αποτελεσματικό αφροδισιακό. Στην υγειά μας λοιπόν.

   

  Κιντάπογλου Γιάννης επισκέπτης του wif.gr

  Posted in ΔΙΑΝΟΗΣΗ

  ΕΛΠΙΔΑ…..

  9 Ιουλίου 2009 // No Comments »

  Στις συγχορδίες της βροχής

  και στης σιωπής το χιόνι

  τα όνειρά σου για να δεις

  που η μοναξιά σκοτώνει (περισσότερα…)

  Posted in ΔΙΑΝΟΗΣΗ

  Καπιταλισμός ή Σοσιαλισμός;

  5 Ιουλίου 2009 // 69 Comments »

   

  Ήλθαν πάλι στο προσκήνιο συζητήσεις για το ποιος ασκεί καλύτερα την κυβερνητική εξουσία: η κεντροδεξιά ή η κεντροαριστερά; Δηλαδή ο καπιταλισμός ή ο σοσιαλισμός; (περισσότερα…)

  Posted in ΔΙΑΝΟΗΣΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ

  ΧΡΟΝΟΥ ΦΕΙΔΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ (ΕΥΤΥΧΩΣ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ)

  1 Ιουλίου 2009 // 4.978 Comments »

   

  Η γενική θεωρία της σχετικότητας του Einstein (1917), παρουσιάζει τον κόσμο  κάτω από μια καινούργια, για το ανθρώπινο είδος, ενόραση. Μπροστά από τα μάτια μας και χωρίς να μπορούν οι ανθρώπινες αισθήσεις να το αντιληφθούν, ο Χρόνος και ο Χώρος αποτελούν ένα ενιαίο, αδιάσπαστο και με εντελώς ξεχωριστές ιδιότητες από αυτές που έχουν τα επί μέρους συστατικά του, σύνολο, τον αποκαλούμενο Χωροχρόνο, μέσα στον οποίο (Χωροχρόνο) εξελίσσονται όλα τα φαινόμενα της φυσικής. Ο Χωροχρόνος έχει τόση σχέση με τον Χώρο και τον Χρόνο όπως τον αντιλαμβανόμαστε μέσα από τις αισθήσεις μας, όση σχέση έχουν το Χλώριο και το Νάτριο σαν επιμέρους συστατικά με το κοινό μαγειρικό Αλάτι το οποίο παράγεται από την χημική ένωση των δύο (Χλωρίου και Νατρίου). (περισσότερα…)

  Posted in ΔΙΑΝΟΗΣΗ