• Archive for Οκτώβριος, 2008

  28/10 και τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

  28 Οκτωβρίου 2008 // 4.026 Comments »

  Αγαπητοί φίλοι, όπως υπάρχουν ημέρες μνήμης όλων των λαών του κόσμου, έτσι σήμερα είναι μια από τις ξεχωριστές μέρες για τους Έλληνες. Και αυτό γιατί σαν σήμερα το 1940 έδειξαν την αφοσίωσή τους στην Ελευθερία και στην Δημοκρατία.

  Η ομοψυχία τους, η αυταπάρνηση και η αποφασιστικότητα έμεινε ως λαμπρό παράδειγμα ανάδειξης των ιδανικών για όλους τους λαούς του κόσμου. Υπογραμμίστηκε δε, και εκφράστηκε με την έντονη φράση του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας Σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ, λέγοντας: ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ.

  Σήμερα λοιπόν θέλουμε να δηλώσουμε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη και στην μάχη του πολιτισμού. Σ’ αυτήν την μάχη του πνεύματος καμία πρόκληση δεν πρόκειται να μας αφήσει αδιάφορους. Και ένα θέμα που άπτεται της ιστορίας μας και των ιδανικών μας, είναι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Να είναι βέβαιοι οι δεσμοφύλακες του Λονδίνου ότι δεν πρόκειται να διαψεύσουμε τον ιστορικό τους πρωθυπουργό.

  ΣΟΛΕΓΓΑ, εκπρόσωπος wif.gr

  Posted in Χωρίς Κατηγορία

  Εισήγηση μέλους της Ε.Λ.Β.Ε

  23 Οκτωβρίου 2008 // 4.527 Comments »

  Θέματα:

  1. χώρος επαφής λογοτεχνών με τον κόσμο.
  2. επίκουρα μέλη
  3. δραστηριότητες ΕΛΒΕ
  4. ιστοσελίδες
  5. φόρουμ

   

  1. Σε κάθε προηγμένα πνευματικά πόλη της Ευρώπης υπάρχει τουλάχιστον κάθε εβδομάδα, ένας τόπος συνάντησης των λογοτεχνών με τον κόσμο. Εκεί οι λογοτέχνες παρουσιάζουν την νέα τους δουλειά και συζητούν με τους αναγνώστες τους. Στην Αγγλία γίνεται αυτό κάθε μέρα σε συνοικιακό επίπεδο. Στους τόπους αυτούς, διαθέτουν τα νέα τους έργα σε μορφή ελαφριάς έκδοσης και σε χαμηλή τιμή. Η διεργασία αυτή, είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος, για να επιτευχθεί η πνευματική πρόοδος. Και ως είναι φυσικό δεν πρέπει να δεσμεύεται από οικονομίστικες και γραφειοκρατικές αντιλήψεις.
  2. Όσοι έχουν, μια διάθεση κατ’ αρχήν, να επιδοθούν στην λογοτεχνία, πρέπει κατά την γνώμη μου να υπάρχει ένας χώρος υποδοχής. Η ΕΛΒΕ προτείνω να ανοίξει τον χώρο των επίκουρων μελών της σε όλους όσους θέλουν να εντρυφήσουν στην λογοτεχνία, χωρίς καμία προϋπόθεση. Ένα πολυμελές τμήμα επίκουρων μελών είναι καλή ελπίδα για την ένωση.
  3. Η άποψή μου για την ένωση είναι ότι πρέπει να προχωρήσει σε τακτικότερη επαφή με τον κόσμο, ως «ανοιχτή» ένωση, όχι μόνο με διαλέξεις που αφορούν τα καταξιωμένα πρόσωπα, αλλά και δομικές αναζητήσεις που αφορούν την παγκόσμια λογοτεχνία.(εμβάθυνση κειμένων, νοήματα, απόψεις και άλλα). Έτσι μόνο, με διαρκές πρόγραμμα και διαρκή παρουσία θα εγείρει το ενδιαφέρον των πολιτών και ως εκ τούτου θα γεμίζει τις αίθουσες και μακάρι τις πλατείες.
  4. Πιστεύω ότι κάθε δραστήριο μέλος, κάθε συνειδητοποιημένος λογοτέχνης, πρέπει σήμερα να διαθέτει την ιστοσελίδα του. Και αυτό γιατί η εσωστρέφεια και τα κλεισμένα συρτάρια, δεν προάγουν την πνευματική καλλιέργεια. Ο λογοτέχνης δε, υπάρχει με μοναδικό σκοπό την καλλιέργεια του πνεύματος. Να μην μας διαφεύγει ότι το διαδύκτιο εξυπηρετεί τα μέγιστα αυτόν τον σκοπό.
  5. Μία τράπεζα συζητήσεων, πιστεύω ότι είναι απαραίτητη, και αυτό γιατί η συζήτηση είναι η κυριότερη πηγή σκέψεων, προβληματισμών και αναζητήσεων. Προχώρησα στην δημιουργία του Παγκόσμιου Φόρουμ Διανόησης (www.wif.gr) και αυτό εξυπηρετεί κάθε σκεπτόμενο. Περιττό να πω ότι είναι στην διάθεση όλου του κόσμου και κυρίως των λογοτεχνών του.

  Με τιμή ΣΟΛΕΓΓΑ

  Posted in ΔΙΑΝΟΗΣΗ

  ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ – ΜΙΑ ΚΕΝΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ

  18 Οκτωβρίου 2008 // 1.500 Comments »

  Αγαπητοί φίλοι, μέσα στην δίνη της οικονομίας σκέφτηκα να ξεφύγουμε λίγο ανασκαλεύοντας το μεγάλο θέμα της πλήρους ισότητας των γυναικών. Αλήθεια, με την παρούσα οικονομική κατάσταση, τι γίνονται αυτά τα πλάσματα; Και εδώ πρέπει να τονίσω ότι όπου εντάσσονται σε δεύτερη μοίρα, τα πράγματα χειροτερεύουν. Ίσως με αυτήν την κρίση γίνει αντιληπτή η σημασία που έχει η πλήρης ισότητα. Γιατί με το διπλάσιο δυναμικό (δεν ξέρω, απλά μια σκέψη εκφράζω), η υπέρβαση των δυσκολιών πιθανόν να ήταν εύκολη. Προφανές είναι ότι όταν μάχονται δύο, δύο μοιράζονται τον κόπο και τα παραδείγματα που έχουμε από κοινωνίες που προσεγγίζουν αυτήν την αντίληψη, π.χ. Σουηδία, η παγκόσμια κρίση δεν τους προκαλεί δυσεπίλυτα προβλήματα. Κλείνοντας θέλω να πω ότι αυτό το θέμα, είναι ένα θέμα που πρέπει ιδιαίτερα να εστιάσουμε την προσοχή μας, γιατί θεωρώ ότι το μεγάλο άλμα προόδου θα γίνει, όταν επιτευχθεί η εν λόγω ισότητα.

  ΣΟΛΕΓΓΑ, εκπρόσωπος wif.gr

  Posted in ΙΣΟΤΗΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

  ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

  16 Οκτωβρίου 2008 // 1.545 Comments »

  Αγαπητοί φίλοι. Συζητώντας για τις απόψεις μου περί κοινωνικού κράτους ως άμυνα σε ενδεχόμενες οικονομικές κρίσεις, κάποιος εξέφρασε την θέση του ότι για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτούνται χρήματα, ως εκ τούτου επιστρέφουμε πάλι στον κύκλο της οικονομίας, που πρέπει να είναι και εύρωστη. Ναι, αντίρρηση σ’ αυτό δεν έχω. Μα θεωρώ ότι πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στο τι εννοούμε εύρωστη οικονομία.

  Γιατί εδώ οφείλω να επισημάνω για μια ακόμη φορά, ότι το ζητούμενο όλων των διεργασιών μιας κοινωνίας είναι η πολυπόθητη α ν ε μ ε λ ι ά . Και ερωτώ:Πόσο μας στοιχίζει σήμερα; και μάλιστα για ψήγματα που προσπαθούμε να έχουμε; Κοινός τόπος για όσους προσπαθούνε για αυτήν, είναι ότι είναι πανάκριβη. Εγώ θεωρώ εύρωστη μια οικονομία όταν εξασφαλίζει το μίνιμουμ σιγουριάς για τους πολίτες που συμμετέχουν. Και έχω την βαθιά πεποίθηση ότι κοστίζει πολύ λιγότερο ως κοινωνικό αγαθό, παρά ως κατάκτηση από τον καθένα ξεχωριστά.

  Πάντως με τον φίλο αυτό συμφωνήσαμε ότι όλα εδράζονται στην παιδεία, που πρέπει διαρκώς να αναζητείται.

  ΣΟΛΕΓΓΑ, εκπρόσωπος wif.gr

  Posted in WIF, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ

  ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

  15 Οκτωβρίου 2008 // 657 Comments »

  Αγαπητοί φίλοι, εδώ και καιρό διαβάζω αδιάκοπα την ανακοίνωση του Λονδίνου ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι φιλικοί προς τους Μουσουλμάνους. Δεν μου είναι εύκολο να κατανοήσω πως θα μπορούσαν να είναι εχθρικοί ή αδιάφοροι έστω, αφού οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβίωσαν σύμφωνα με το πνεύμα των αγώνων της αρχαίας Ολυμπίας. Πρέπει λοιπόν να θυμίσουμε στους διοργανωτές τους , ότι το ζητούμενο τότε ήταν μια όαση στην έρημο των εντάσεων, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους βαθύτερα σκεπτόμενους, ανταλλάσοντας τις σκέψεις τους να προσεγγίζουν τα όποια προβλήματα με πραότητα. Αυτό άλλωστε είναι το Ολυμπιακό Ιδεώδες! Βέβαια θα μου πείτε: Είναι δυνατόν σήμερα να κατανοηθεί κάτι τέτοιο; Χωρίς δισταγμό θα σας απαντήσω όχι. Αλλά η σκέψη μου στρέφεται, στο κατά πόσο είναι σκόπιμο να τονίζεται το αυτονόητο. Και εδώ θέλω να τονίσω ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, δεν δέχτηκαν καμιά επίθεση από οργανωμένους ή άλλους εξτρεμιστές, όχι γιατί τα μέτρα ασφαλείας ήταν άρτια (αυτά τους τρομοκράτες δεν τους καταστέλλουν), μα γιατί μια επίθεση στον τόπο που αποπνέει σεβασμό, θα ήταν αρνητική για τους ίδιους τους επιτιθέμενους. Και αυτό το γνωρίζουν καλά. Ας ευχηθούμε λοιπόν, όλοι οι διοργανωτές να ενστερνιστούν και να οικοδομήσουν αξίες που είναι πάνω από την αντίληψη των στενών συμφερόντων και να είναι βέβαιοι ότι δεν θα τους πειράξει κανένας. Oύτε αυτοί θα χρειάζεται να τονίζουν τα αυτονόητα. ΣΟΛΕΓΓΑ, εκπρόσωπος wif.gr

  Posted in WIF

  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Ή ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ;

  14 Οκτωβρίου 2008 // 5.183 Comments »

  <!–[endif]–>

  Αγαπητοί μου φίλοι, το παγκόσμιο θέμα σήμερα είναι η λαχτάρα των κυβερνήσεων να δώσουν λύση στην οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει. Θεωρώ πρώτα πως πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι η έννοια «κρίση» δηλώνει ότι κάτι κρίνεται. Αλήθεια όμως, τι κρίνεται σήμερα;. Κρίνονται οι πολιτικές; κρίνονται οι αντιλήψεις; ή κρίνονται οι αντοχές ενός συστήματος; Όπου και να τρέξει το μυαλό μου, διαβάζοντας μάλιστα και την είδηση ότι το Νόμπελ Οικονομίας πρόκειται να απονεμηθεί σε οικονομολόγο νέας γενιάς, υπέρμαχο μιας χαλιναγώγησης των οικονομιών, βγάζω το συμπέρασμα ότι όλα περιστρέφονται γύρω από την αντίληψη ότι η οικονομία δομεί την κοινωνία. Είναι όμως έτσι; Γνώμη μου είναι ότι δεν είναι έτσι. Και εξηγούμαι: Όταν η αίσθηση της ύπαρξης «καπελώνεται» από την έννοια της κυριαρχίας, τότε αρχίζουν τα παρατράγουδα. Όταν ο πολίτης πιστεύει ότι μόνο με το άφθονο χρήμα μπορεί να επιβιώσει και να απολαύσει την ζωή, τότε η λαθεμένη θεώρηση έχει δρομολογηθεί και όλα τα άλλα είναι επόμενα. Ας μην ξεχνάμε ότι η πολιτική εν αρχή και εν τέλει είναι η σχέση των σχέσεων. Άρα κατά βάση είναι ψυχολογία. Ένα κοινωνικό κράτος, που ενδιαφέρεται για την αρμονική διαβίωση των πολιτών, είναι αρκετό να αποτρέψει οποιαδήποτε οικονομική κρίση. Και εδώ θέλω να επισημάνω, ότι αν τα πράγματα είναι έτσι, τότε η κερδοσκοπία, που ουσιαστικά αυτή είναι το πρόβλημα, βρίσκει ολοένα και λιγότερο έδαφος. Κοινωνικό κράτος λοιπόν, και με άφθονη  Π α ι δ ε ί α. ΣΟΛΕΓΓΑ, εκπρόσωπος wif.gr

  Posted in ΔΙΑΝΟΗΣΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ

  ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΑΠ’ ΤΟΝ ΣΟΛΕΓΓΑ

  13 Οκτωβρίου 2008 // 3.081 Comments »

  Αγαπητοί μου φίλοι καλημέρα και καλή εβδομάδα! Τις τρεις μέρες που πέρασαν, δεν διαβάσατε κάτι από μένα και θέλω να εξηγήσω ότι δεν ήμουν «αδικαιολογήτως απών» αλλά αν ανατρέξετε στην σελίδα του Σολέγγα (www.solega.gr), θα διαπιστώσετε τις αλλαγές που έκανα στην εμφάνιση των κειμένων. Ακολουθεί το λογοτεχνικό τους «χτένισμα» που πρέπει επίσης να κάνω. Πάντως η χρονοβόρα δουλειά που προσδίδει αισθητική στην ανάγνωση έγινε. Σιγά σιγά δε, θα ακολουθήσουν και οι άλλες αλλαγές που είναι απαραίτητες. Θέλω επίσης να σας ενημερώσω ότι τώρα κοντινά πρόκειται να γίνουν και οι απαραίτητες αλλαγές στο wif μας. Και βεβαίως να εκφράσω το μικρό παράπονο, ότι ακόμα είμαι ο μόνος αρθρογράφος σ’ αυτό.Ελπίζω το παράπονο να μην γίνει πικρό. Κλείνοντας, επισημαίνω ότι πολλά συμβάντα παγκοσμίως, τώρα τελευταία, αφορούν άμεσα και την χώρα μας. Δεσμεύομαι να ασχοληθώ περισσότερο, έστω και «πλην Λακεδαιμονίων». ΣΟΛΕΓΓΑ, εκπρόσωπος wif.gr

  Posted in Χωρίς Κατηγορία

  Η ΑΣΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ

  9 Οκτωβρίου 2008 // 1.442 Comments »

  Με αφορμή σχετικό θέμα που έχει εγερθεί στον τόπο μας, (και που κάθε τόσο μας απασχολεί), θέλω να καταθέσω την γνώμη μου.

  Η ασυλία των βουλευτών είναι ένας Δημοκρατικός θεσμός, προκειμένου να απελευθερώσει τους εκλεγμένους από αγκυλώσεις σε ένα δημοκρατικό σύστημα. Βέβαια, το ερώτημα είναι τι εννοούμε με την λέξη αγκυλώσεις και ως που φθάνει αυτή η έννοια.

  Μα η Δημοκρατία προσβλέπει πάντα σ’ ένα κράτος δικαίου. Έτσι η δικαιοσύνη επιλαμβάνεται τέτοιων θεμάτων και ενεργεί σύμφωνα με τους θεσπισμένους κανόνες. Προφανώς τα δημοσιεύματα μιλούν για αυτούς τους κανόνες. Εδώ θέλω φίλοι μου να εστιάσω την προσοχή σας.

  Όταν η Βουλή απορρίπτει ένα τέτοιο αίτημα, είναι κάπως «τραβηγμένο» να λέμε ότι διέπεται από συντεχνιακή αντίληψη. Φευ. Αν η πλειοψηφία αποφαίνεται, η Δημοκρατία κερδίζει. Και πρέπει να πω ότι ο χρόνος της βουλευτικής θητείας παρέρχεται, και πριν την δικαιοσύνη η κοινωνία παίρνει θέση σε αυτά τα προβλήματα, ή με επανεκλογή ή με μαύρισμα. Ενώ αν μείνουν μόνο στην εξουσία της δικαιοσύνης, σκεφθείτε ότι δεν καλύπτονται από την δημοκρατικότερη διεργασία, (αυτή που προστατεύει την Δημοκρατία), που είναι η κρίση της κοινωνίας.

  ΣΟΛΕΓΓΑ, εκπρόσωπος wif.gr

  Posted in ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ

  ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ

  8 Οκτωβρίου 2008 // 4.170 Comments »

   

  Αγαπητοί, καλοί μου φίλοι, σε προηγούμενες μέρες έχω κάνει έκκληση να αναλάβετε και εσείς την αρθρογραφία στο wif μας.

  Χτίστηκε για να μας στεγάσει όλους. Φτιάχτηκε ως τόπος να προβάλλουμε την προωθημένη σκέψη μας.

  Δεν ανήκει σε μένα. Εγώ μόνο επιμελητής και μάλιστα τάξης δημοτικού θέλω να με υπολογίζετε.

  Το WIF.GR ανήκει σε όλους μας και αφιερώνεται στις επερχόμενες γενιές. Ζητώ να σκεφτείτε την ευθύνη μας απέναντι σε αυτές και να αναλάβετε όπως επιτάσσουν τα πράγματα. Η ευθυνοφοβία πάντα ήταν κατρακύλα.

  ΣΟΛΕΓΓΑ, εκπρόσωπος wif.gr

  Posted in WIF

  ΤΟ WIF ΖΗΤΑΕΙ ΘΕΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

  7 Οκτωβρίου 2008 // 2.517 Comments »

  Αγαπητοί φίλοι, η είδηση μιας βομβιστικής επίθεσης έχει πάψει πλέον να κινεί το ενδιαφέρον του κόσμου. Νομίζω ότι αυτή είναι μια αντίδραση που δεν είναι εύκολο να την κατατάξει κανείς στην θετική ή στην αρνητική πλευρά του ακροατηρίου. Και αυτό γιατί δύσκολα κανείς πλέον μπορεί να αναγνώσει το περιεχόμενο τέτοιων ενεργειών. Αν δε, την κρίνουμε ως τυφλή βία, δεν λαμβάνουμε υπ’ όψη την πλευρά του βομβιστή και αν την κρίνουμε ως αντίδραση, τότε αδικούμε τους πληγέντες. Το ενδιαφέρον μιας προοδευτικής σκέψης εστιάζεται, και έτσι θέλω να πιστεύω, στις επιλύσεις των προβλημάτων. Είναι άδικο να μένουμε απαθείς και να μην αξιώνουμε την προσφορά των καλών υπηρεσιών της διεθνούς κοινότητας και αυτή όχι πάντα με χαρακτήρα διαιτητή, αλλά πρώτα με διάθεση κατευναστική, τέτοια, που προσδοκούν οι αντιμαχόμενοι. Το βέβαιο πάντως είναι, και θλιβερό συνάμα, ότι η κοινή γνώμη «γανώθηκε» με τέτοια πράγματα. Τι κρίμα. ΣΟΛΕΓΓΑ, εκπρόσωπος wif.gr

  Posted in WIF