• Σκέψεις της Ελένης Σεμερτζίδου

  3 Αυγούστου, 2023 // 0 Comments

  Posted in: ΔΙΑΝΟΗΣΗ

  Δρ. Λογοτεχνίας – Συγγραφέας

  Το άνοιγμα στον χώρο του «αγνώστου» προϋποθέτει μεγάλη καρδιά κι ακόμη μεγαλύτερη ταπεινότητα για εκείνον που θέλει να κάνει αυτό το τολμηρό «άλμα» στη ζωή του. Βιώνεται δε, με τη γλυκύτητα που γεύεται ο νηστικός και διψασμένος μια φέτα δροσερού καρπουζιού, καταμεσής μιας ερήμου, όπου οι πιθανότητες για νερό και τροφή είναι, πραγματικά, ελάχιστες, άρα πρόκειται για ένα είδος «μικρού θαύματος», θα μπορούσε να πει κανείς. Είναι, επίσης, γεγονός ότι, όσο περισσότερο αισθάνεται κάποιος παγιδευμένος μέσα σε μια τέτοια έρημο, τόσο πιο πολύ και το διαχρονικό «Αμλετικό» δίλημμα, «to be or not to be», στοιχειώνει, σαν φάντασμα, στο μυαλό του, ζητώντας, επιτακτικά, τη λύση του, ως υπαρξιακό δράμα.

  Παρόλο αυτά, το λάθος που συνήθως κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ν’ αναζητήσουν «λύσεις» για το δράμα τους, γιατί, πολύ απλά, η υπαρξιακή αγωνία στον άνθρωπο δεν «λύνεται» με αποδείξεις, αξιώματα και θεωρήματα, ούτε καν με ευχολόγια και προσευχές, και ως εκ τούτου η μεγαλύτερη «επίλυσή» του – ας μας επιτραπεί αυτή η έννοια- είναι να πάψει κανείς ν’ αναζητά τη λύση του!

  Σ’ αυτό το σημείο, μάλλον θα κάνουμε την επιστήμη της ψυχολογίας να μαλώσει μαζί μας. Όμως, τι είναι καλύτερο; Να μαλώσουμε με την επιστήμη της ψυχολογίας ή να μείνουμε μαλωμένοι, μια ζωή, με τον ίδιο μας τον εαυτό, ζητώντας από τους «επαΐοντες» να μας λύσουν τις δραματικές μας αγωνίες, μεθερμηνεύοντάς τες και βρίσκοντας τη γενεσιουργό τους αιτία, εάν, φυσικά, κάνουμε τον κόπο, προηγουμένως, να τους επισκεφθούμε στο γραφείο τους!

  Η αγωνία στον άνθρωπο είναι το διαβατήριο, για να περάσει καθένας από εμάς μια νύχτα στον Κήπο της Γεσθημανής, κατά το «πρότυπο» του Ιησού Χριστού, κι αυτό γιατί το μαρτύριο της επικείμενης Σταύρωσής μας δεν το γλύτωσε ποτέ κανείς, ούτε και θα το γλυτώσει, όσο ωραίος, υγιής, διάσημος και πλούσιος κι αν είναι. Δεν είναι εύκολο να αποδεχτείς ότι, μια μέρα, ξαφνικά, θα χαθεί αυτό που είσαι, αυτό που κοπίασες να κάνεις και ό,τι αγαπάς – και, μάλιστα, όσο πιο «Θεάνθρωπος» είσαι, ακόμη πιο δύσκολο να το χωνέψεις ότι, στο τέλος, επάνω στον σταυρό σου θα είσαι ολομόναχος, με τους «από κάτω» να παρακολουθούν διαστροφικά – ακόμη και στη μελό εκδοχή του – το δράμα σου! Επομένως, ούτε οι συμβουλές μπορούν να σε σώσουν, ούτε τα ηρεμιστικά χάπια και τα παρηγορητικά λόγια των ψυχολόγων, ούτε τα τάματα κι οι επικλήσεις στους Αγίους. Μόνο ένα πραγματάκι μπορεί να σε σώσει.. Ποιο είναι αυτό;

  Η σοφία. Όσο πιο σοφός είναι ένας άνθρωπος, τόσο περισσότερες δυνατότητες έχει να μετατρέψει το «δράμα» του σε «ευκαιρία». Για την κατάκτηση της Βασιλείας των Ουρανών, θα με ρωτήσει κάποιος. Κι εγώ θ’ απαντήσω, αν μου δοθεί μια τέτοια ευκαιρία: «Όχι. Αλλά, για να γίνει Ποιητής, γιατί τότε η Βασιλεία των Ουρανών είναι μέσα του, σε κάθε κύτταρό του, σε κάθε πυρήνα της χαράς και της λύπης του, σε κάθε έκφανση ματαιότητας και σεμνότητας, σε κάθε, δηλαδή, αγωνία του. Γιατί ο ποιητής ξέρει να ξεγλιστρά από τη γη και ν’ αγγίζει τους ουρανούς, και την ίδια στιγμή να πατάει γερά, με τα δυο του πόδια, το ιερό τούτο χώμα που, μια μέρα, θα τον σκεπάσει με την γλυκύτητα της θέρμης του. Ναι.. Με τη γλυκύτητα της θέρμης του. Γιατί μόνο στα μάτια του ποιητή, το χώμα έχει γλυκύτητα και όχι σκουλήκια..».

  Να, λοιπόν, που μια έρημος δίνει την ευκαιρία στον άνθρωπο να γίνει ποιητής. Κι αν δεν υπήρχε αυτή η έρημος, τότε δεν θα υπήρχε και το ρίσκο, του να είναι κανείς σοφός.. Αλλά, δεν θέλω να σας κουράσω άλλο, Αγαπητοί Αναγνώστες και Αναγνώστριες, παρά μόνο να σας πω τούτο: Μην χάνετε ποτέ την «ελπίδα» της σοφίας ότι, καταμεσής μιας ερήμου, θα σας δοθεί μια γλυκιά και δροσερή φέτα καρπουζιού, για να την γευτείτε, και να μην πεθάνετε από τη «δίψα» και την «πείνα» της εποχής..

  Ελένη Σεμερτζίδου

 • ΛΙΓΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ..

  21 Ιουλίου, 2023 // 0 Comments

  Posted in: ΔΙΑΝΟΗΣΗ

  Της Ελένης Σεμερτζίδου

  Δρ. Λογοτεχνίας-Συγγραφέας

  Είναι σωστό να δίνουμε στο «άγνωστο» το μέρος που του ανήκει; Να ξεμαθαίνουμε από τη σιγουριά του επιφαινόμενου και της ψευδεπίγραφης κατάστασης των πραγμάτων, για να υπερβούμε τη φθορά, επιστρατεύοντας, κάθε φορά, τον θάνατο, που είναι η μόνη οδός της Αναστάσεως; Και μήπως αυτό δεν κάνει η Ποίηση; Να μας ξεμαθαίνει από τον κόσμο, τέτοιον που τον βρήκαμε;(!)

  Κανένας δεν ανακάλυψε από πού κρατάει το πάθος. Κανένας δεν μπόρεσε ν’ ανιχνεύσει τη ψυχή στο όριο των «αντιθέσεων». Εκεί όπου ο ήλιος αγγίζεται με τον Άδη και χορεύουν τον τρελό χορό τους. Στο σύνορο μεταξύ του φυσικού φωτός, δηλαδή του Λόγου, και του άκτιστου φωτός, που είναι ο Θεός, υπάρχει, πάντα, η δυνατότητα της σωτηρίας του ανθρώπου. Γιατί, όμως, αυτή η σωτηρία να μένει, τις περισσότερες φορές, ως μία «δυνατότητα» μονάχα, χωρίς να επιτυγχάνεται, αντιθέτως, το ευτυχές γεγονός της λυτρώσεως, κατά τη διάρκεια της πεπερασμένης βιωτής μας;

  Αν πρέπει να δοθεί μία απάντηση, έστω και κάπως «πρόχειρη», τότε μάλλον η απάντηση κρύβεται στον «χαμένο μας χρόνο» και στην αναζήτησή του, που δεν είναι άλλος από την αναζήτηση της «χαμένης μας ποίησης». Μιας Ποίησης που αρχίζει από κει που την τελευταία λέξη δεν την έχει, τελικά, ο Θάνατος, αλλά η ίδια η Ζωή. Και που αρχίζει και τελειώνει, για να ξαναρχίσει πάλι, πηγαίνοντας τόσο βαθιά, τόσο πλατιά, και τόσο αιώνια, που δεν μας μένει άλλη προοπτική από το να τη ΒΙΩΣΟΥΜΕ με όλη τη δύναμη της ψυχής μας..

 • ΕΛΕΝΗ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ Δρ. Λογοτεχνίας- Ιατρική Βιβλιοθηκονόμος

  13 Ιουλίου, 2023 // 0 Comments

  Posted in: ΔΙΑΝΟΗΣΗ

  ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΑΙ ΣΤΟ YOUTUBE

  https://www.youtube.com/@user-zh8bb8kx8s/videos

  https://www.youtube.com/@user-zh8bb8kx8s/videos

 • ELENI SEMERTZIDOU

  12 Ιουλίου, 2023 // 0 Comments

  Posted in: ΔΙΑΝΟΗΣΗ

  https://elenisemer.academia.edu/research#papers

  Academia.edu

  
  
  
  
  

  Doctor of the Department of Foreign Languages, Translation

  https://elenisemer.academia.edu/research#papers

  Doctor of the Department of Foreign Languages, Translation

 • ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΄΄ΕΤΕΡΟΤΗΤΑ΄΄

  12 Ιουλίου, 2023 // 0 Comments

  Posted in: ΔΙΑΝΟΗΣΗ

  ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

  Της Ελένης Σεμερτζίδου

  http://arthrografia.blogspot.com/2008/10/blog-post_3622.html

  Ελένη Σεμερτζίδου

  Δρ. Λογοτεχνίας-Ιατρική Βιβλιοθηκονόμος-Συγγραφέας

  Ο τρόπος κατανόησης του άλλου προσδιορίζει την επικοινωνιακή δομή μιας κοινωνίας, διότι η ταυτότητα βρίσκεται στο επίκεντρο της διαλεκτικής του ενός και του πολλαπλού. Με άλλα λόγια, η ετερότητα αποτελεί την αναγκαία, συστατική αλλά ταυτόχρονα και την πιο προβληματική συνιστώσα της ταυτότητας.[1] Η ανθρώπινη ύπαρξη βρίσκεται σε μια διαρκή κατάσταση ταλάντωσης (διακρινόμενη από ασταθή ισορροπία, ακρότατα σημεία, ένταση και χαλάρωση, κίνηση και ακινησία, παρεμβολή απρόβλεπτων παραγόντων, κλπ).[2] Το γεγονός αυτό διαφοροποιεί όλες τις θεωρήσεις σχετικά με την «ουσία», τον «τύπο», το «παράδειγμα», το «κανονικό» και το «μη κανονικό».

  Στο σύγχρονο κόσμο όλες οι κοινωνίες είναι ετερογενείς με τον τρόπο τους, ενώ μπορεί κανείς να διακρίνει σ’ αυτές ένα νέο ρατσισμό, μια νέα ξενοφοβία, μια νέα μισαλλοδοξία. Όλα αυτά φέρουν το προσωπείο της πολιτιστικής διαφοράς, η οποία προβάλλεται για να δημιουργηθεί η ετερότητα και να δικαιολογηθεί ο αποκλεισμός. Οι εικόνες του «άλλου», όπως δημιουργήθηκαν στο πέρασμα των αιώνων που προηγήθηκαν της γένεσης του σύγχρονου κόσμου, παραμένουν φορτισμένες με μια ισχυρή νοσηρότητα, διότι προβάλλουν μια πολιτιστική πραγματικότητα, η οποία μοιάζει να υπερισχύει της βιολογικής ή της κοινωνιολογικής αλήθειας, ενώ μπορούν αναμφίβολα να επανενεργοποιήσουν αντανακλαστικά φόβου και απόρριψης, κατατρύχοντας τη μνήμη μας και τροφοδοτώντας τις φαντασιώσεις μας.

  Στη δημιουργία τόσο των μυθολογιών του αποκλεισμού όσο και των θεωριών του ρατσισμού, η Ευρώπη διαδραμάτισε καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας ένα σπουδαιότατο, αν όχι πρωτεύοντα, ρόλο. Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα το γεγονός ότι, παρόλο που οι μύθοι αυτοί προέρχονται από την Αρχαιότητα και φθάνουν ως την Αναγέννηση, με έμφαση στη μυθολογική κυρίως περίοδο, ριζώνονται, πολλαπλασιάζονται και ισχυροποιούνται, ενώ το άνοιγμα στον κόσμο και η ανακάλυψη νέων οριζόντων θα έπρεπε να τους αποδυναμώσει ή να τους ξεριζώσει. Ο φόβος για καθετί ξένο και άγνωστο ενυπάρχει, δηλαδή, ήδη στις αρχαϊκές, παραδοσιακές κοινωνίες για τις οποίες ο Mircea Eliade γράφει ότι «αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους σαν ένα μικροσκόπιο. Πέρα απ’ τα όρια αυτού του κλειστού κόσμου αρχίζει η περιοχή του αγνώστου, του άμορφου. Από τη μια μεριά το διάστημα, που έχει χαρακτήρα κόσμου, αφού είναι κατοικημένο και οργανωμένο. Κι απ’ την άλλη, έξω απ’ αυτό το οικείο διάστημα, η άγνωστη και τρομερή έκταση με τους δαίμονες, τα φαντάσματα, τους νεκρούς, τους απόκοσμους, με ένα λόγο, το χάος, ο θάνατος, η νύχτα».[3] Αλλά και κατά την πρώτη ιστορική περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας, ο ξένος προκαλούσε αισθήματα φόβου, μίσους, περιφρόνησης και λειτουργούσε ως το πλάσμα που ενσάρκωνε τις δυνάμεις του κακού, ενώ αποτελούσε παράγοντα αποσύνθεσης και διάλυσης των κοινωνιών.

  Ο ρατσισμός, ως ιδεολογική «κατασκευή», εμφανίζεται όμως για πρώτη φορά στην Ευρώπη ήδη από τα τέλη του 16ου αιώνα, όταν, με την ανακάλυψη του Νέου Κόσμου και την εγκατάσταση εκεί των πρώτων Ευρωπαίων, γεννιέται και το αποικιοκρατικό σύστημα. Μέχρι το 19ο αιώνα, οπότε και σημειώθηκε μια μεγάλης σημασίας αλλαγή, η αντίληψη του ΄΄άλλου΄΄ συνδεόταν – τουλάχιστον για τη δυτική σκέψη – με τη θρησκευτική διαφοροποίηση. Κατά το 19ο αιώνα, ο ΄΄άλλος΄΄ αρχίζει να συνδέεται με τη ΄΄φυλή΄΄. Στη σημερινή εποχή ο όρος ΄΄φυλή΄΄ έχει υποκατασταθεί από τον όρο ΄΄πολιτισμός΄΄, αντιστοίχως η ΄΄φυλετική καθαρότητα΄΄ από την ΄΄πολιτισμική ταυτότητα΄΄, ενώ η έννοια της ΄΄ανισότητας΄΄ από αυτήν της ΄΄διαφοράς΄΄. Η ΄΄ετερότητα΄΄ σήμερα μπορεί να σημαίνει είτε την εθνική διαφορετικότητα, την πολιτισμική ιδιαιτερότητα, είτε την κοινωνική έκφραση ή παρουσία που ξεφεύγει από αυτό που κάθε ομάδα θεωρεί ΄΄φυσιολογικό΄΄. Στις σύγχρονες μεταμοντέρνες κοινωνίες εμφανίζεται και μια τρίτη εκδοχή της διαφορετικότητας που αναφέρεται και χαρακτηρίζει όσους σκέφτονται ΄΄διαφορετικά΄΄, όσους, δηλαδή, αμφισβητούν την τεχνολογική πρόοδο ως τη μία και μοναδική ΄΄αλήθεια΄.

  Σύμφωνα με τον M. Pares I Maicas[4], ανάμεσα στους βασικότερους παράγοντες «κατασκευής» ταυτότητας συγκαταλέγονται η επικράτεια, η εθνική κυριαρχική ομάδα, οι κοινωνικές δομές, η ιστορία, η κουλτούρα, η γλώσσα, η θρησκεία, το πολιτικό-νομικό σύστημα, η οικονομική ανάπτυξη, η εκπαίδευση και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Από την πλευρά του σε μία μελέτη του ο E. Hobsbawm[5] αναγνωρίζει τέσσερα κριτήρια που διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο κατά τη συγκρότηση της ταυτότητας του ατόμου: ι) την ιδεολογία, ιι) την ιστοριογραφία που σχετίζεται με την εθνική αναφορά, ιιι) τη λογοτεχνία, που επεξεργάζεται, αναπλάθει, δραματοποιεί και αφηγείται την καθημερινή ζωή και ιv) τη γλώσσα, που αποτελεί το βασικότερο εργαλείο κοινωνικοποίησης.

  Το ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι εάν, στα πλαίσια μιας οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης σε παγκόσμιο επίπεδο, θα κατορθώσουν οι άνθρωποι να ζήσουν μαζί με τους ΄΄άλλους΄΄, να είναι ΄΄άλλοι΄΄ χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς ισοπέδωση. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται στον πρόλογο του βιβλίου του, Ταυτότητες υπό διαπραγμάτευση. Εκπαίδευση με σκοπό την Ενδυνάμωση σε μια Κοινωνία της Ετερότητας, ο Jim Cummins, παραθέτοντας τα λόγια του Σκωτσέζου ψυχολόγου R.D. Laing: «Κανένας δεν ενεργεί ή δε βιώνει μέσα σε κενό … κάθε ταυτότητα απαιτεί ένα ΄΄άλλο΄΄.[6] Άλλωστε, αυτό που χρειάζεται να αντιληφθούμε είναι αυτό που σημειώνει ο Κάρλος Φουέντες: «Είμαστε υποταγμένοι στην κριτική του άλλου. Όσο βλέπουμε, άλλο τόσο μας βλέπουν. […] Ανακαλύπτουμε πως μόνο μια νεκρή ταυτότητα είναι μια σταθερή ταυτότητα».[7]

  Η εξισορρόπηση της δυσχερούς θέσης του ΄΄άλλου΄΄, του ΄΄διαφορετικού΄΄ στην κοινωνία υποδοχής επιτυγχάνεται σε αρκετές περιπτώσεις με τη λογοτεχνική αποτύπωση αντίστοιχης μειονεκτούσας θέσης γηγενούς ήρωα (ορφάνια, αναπηρία, ατεκνία, κ.ά.) εν αντιθέσει προς τους ΄΄ομοίους΄΄ του. Η ειδική κατάσταση στην οποία υπεισέρχεται ακούσια ο τελευταίος, διευρύνει τον ορίζοντα των συναισθημάτων του για τον κόσμο, καθιστώντας τον ικανό να αντιμετωπίσει με βιωματικό τρόπο τα διαδραματιζόμενα στο περιβάλλον του, μεταξύ των οποίων την αποδοχή και αναγνώριση του άλλου. Βεβαίως, ο παιδαγωγικός ρόλος της λογοτεχνίας εκτείνεται και περαιτέρω: η μύηση του παιδιού στην ανίχνευση, στην αναγνώριση του άλλου και εν συνεχεία στην ανάπτυξη συμπεριφορών τέτοιων που θα εκμαιεύσουν από αυτόν τη διαφορετικότητά του ως πηγή γνώσης και απόλαυσης, δεν μπορεί να εδράζεται απλώς σε μια ηθικότροπη αποδοχή του ως συνανθρώπου προς τον οποίο οφείλεται ο σεβασμός. Έγκειται κατεξοχήν στην εκγύμναση της προσωπικότητας του παιδιού, ώστε να αντέχει και να εγκολπώνεται την πολυπλοκότητα του κόσμου και μάλιστα να τη διαχειρίζεται παραγωγικά, να την αναλύει, να την αποδομεί, να συμφύρεται με αυτήν διά της τελειούμενης αυτό-εικόνας και αυτό-συνείδησης. Η ύπαρξη πολυπολιτισμικών κοινωνιών κατέστησε αναγκαία τη συνύπαρξη ατόμων με ποικίλες και πολυεπίπεδες διαφορές, γεγονός που επέφερε σημαντικές αλλαγές στη στόχευση και της παιδικής και νεανικής λογοτεχνικής παραγωγής, αλλά και αυτής για ενηλίκους. «Μέσα από αυτή τη θεματική, η φιγούρα του εμιγκρέ, του Άλλου, αρχίζει να παίρνει τη θέση της στη […] λογοτεχνία, η οποία, πραγματευόμενη θέματα πολυπολιτισμικά και οικουμενικά, συνιστά έναν τόπο πολιτισμικών ανταλλαγών και αποδοχής της διαφορετικότητας, αλλά και προσφέρει πρότυπα συμπεριφοράς στους […] αναγνώστες της, εφόσον είναι καθολικά αποδεκτό ότι το λογοτεχνικό βιβλίο αποτελεί φορέα κοινωνικών και πολιτισμικών αναπαραστάσεων. Μέσω του λογοτεχνικού βιβλίου καλλιεργούνται στάσεις και μεταβιβάζονται αξίες και πρότυπα συμπεριφοράς που σχετίζονται με τη συναισθηματική σφαίρα της προσωπικότητας και συνεπώς επηρεάζουν τις απόψεις, τις πεποιθήσεις και τις επιλογές του ατόμου».[8] Γενικότερα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η επαφή με τον «Άλλο» – που είναι στην ουσία και μια επαφή με τον «Εαυτό», εφόσον η αναζήτηση της ετερότητας είναι αναγκαία προϋπόθεση διαμόρφωσης της ταυτότητας – συναντάται σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά στα βιβλία, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη αυτού που ονομάζουμε πολυπολιτισμική λογοτεχνία.[9]

  Όχι μόνο, όμως, οι συγγραφείς βιβλίων για ενηλίκους, αλλά και όσοι γράφουν παιδικά βιβλία επηρεάζονται αναπόφευκτα από τις προσωπικές τους απόψεις και αντιλήψεις, όταν πρόκειται να επιλέξουν τι θα συμπεριλάβουν και τι όχι στα κείμενά τους, όταν πλάθουν ιστορίες και χαρακτήρες, όταν καθορίζουν τη φύση των συγκρούσεων, όταν επιδιώκουν να βρουν τρόπους, για να απεικονίσουν τα θέματά τους και να εκφράσουν τις αξίες τους. Επομένως, τα βιβλία εκφράζουν την προσωπική ιδεολογία των συγγραφέων τους, άμεσα ή έμμεσα, συνειδητά ή ασυνείδητα, γίνονται φορείς ιδεών και θέσεων, με το ενδεχόμενο να πείθουν τους μικρούς αναγνώστες.

  Η Παιδική Λογοτεχνία παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Λογοτεχνία για ενηλίκους και επηρεάζεται από αυτές. Στη διάρκεια του 19ου αιώνα δέχεται πολλές ξένες επιδράσεις, καθώς μεταφράζονται τα έργα αλλόγλωσσων συγγραφέων, π.χ. του Ντίκενς, του Άντερσεν και του Ντεφόου. Λιγοστά είναι τα πρωτότυπα έργα, με σημαντικότερο το Γεροστάθη (1858) του Λ. Μελά, έργο που επεδίωξε να καλλιεργήσει το εθνικό φρόνημα και το ήθος της ελληνικής νεολαίας, παραμένοντας στο προσκήνιο για ένα περίπου αιώνα. Το 1879 εκδίδεται Η Διάπλασις των παίδων, ένα περιοδικό που απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά και κυριάρχησε στο χώρο της Παιδικής λογοτεχνίας επί επτά περίπου δεκαετίες, ξεπερνώντας σε διάρκεια κυκλοφορίας κάθε άλλο σύγχρονό της ελληνικό παιδικό περιοδικό, ενώ παράλληλα γαλούχησε πνευματικά και διαπαιδαγώγησε πολλές γενιές νέων ανθρώπων. Αξίζει να αναφερθεί στο σημείο αυτό ότι, στο 19ο αιώνα, η ελληνική λογοτεχνία που χαρακτηρίζεται από θρησκευτικότητα, πατριωτική έξαρση και διδακτισμό, λειτούργησε ως ΄΄παιδική λογοτεχνία΄΄[10].

  Στις αρχές του 20ού αιώνα, με την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση του 1917, γράφεται από την Π. Στ. Δέλτα το πρώτο της βιβλίο, το Για την πατρίδα (1909) και από το Ζ. Παπαντωνίου Τα ψηλά βουνά (1918), ενώ κυρίαρχη είναι και η φυσιογνωμία του Γρ. Ξενόπουλου μέσα από τις στήλες της Διάπλασις των Παίδων. Η νοησιαρχία, ο ηθικοδιδακτισμός και η προβολή του τρίπτυχου «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» εξακολουθούν βέβαια να κυριαρχούν.

  Συνάγεται, λοιπόν, το συμπέρασμα ότι και στα ελληνικά βιβλία που γράφονται για παιδιά – εκείνη τη δεδομένη χρονική περίοδο – στις περιγραφές του ΄΄Άλλου΄΄ κυριαρχεί η χρήση στερεότυπων αντίστοιχων με αυτά που εμφανίζονται στη λογοτεχνία των ενηλίκων. Η Διάπλασις των Παίδων, που αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα κύρια αναγνώσματα των ελληνόπουλων, ασχολείται, μεταξύ άλλων, με την ιστορία, η οποία «γίνεται παιδαγωγικό μέσο, παρελθόν, παρόν, επικαιρότητα· διαμορφώνει την εθνική συνείδηση και το εθνικό φρόνημα, εμπνέει και καθοδηγεί»[11]. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι συντάκτες του περιοδικού οδηγούνται ακόμη και σε χαρακτηρισμούς για συγκεκριμένους λαούς. Έτσι, οι Τούρκοι ονομάζονται «βάρβαροι και άτιμοι», ενώ οι Βούλγαροι «εχθροί».

  Αναφορικά δε με τη σημασία των διαφόρων φυλών, αν και δεν υπάρχει, σύμφωνα με τη μελετήτρια του περιοδικού κα Β. Πάτσιου, πουθενά ξεκάθαρα διατυπωμένη άποψη περί υπεροχής της λευκής φυλής, τα διάφορα μεμονωμένα διδακτικά –όπως λέγονται- αφηγήματα επιδιώκουν να περάσουν συγκεκριμένες ιδέες για τη μαύρη φυλή. Χαρακτηριστικό είναι το αφήγημα Μαύρα χέρια, το οποίο έχει ως θέμα του την καθαριότητα. Σ’ αυτό, το μαύρο χρώμα «…ταυτίζεται έμμεσα με το βρώμικο και προκαλεί φόβο. Όταν η ηρωίδα λερώνει τα χέρια της,[12] “κλαίει, κλαίει πολύ, διότι της ήλθε μία ιδέα πως ημπορεί τα χέρια της να μείνουν πάντα μαύρα, αράπικα!”[13]»[14].
  Αντίστοιχο παράδειγμα εντοπίζεται και στο Μάγκα της Π.Σ. Δέλτα, όπου διάχυτος είναι ο υποβιβασμός των ντόπιων Αιγυπτίων σε αντιπαραβολή με την τάξη των λευκών αποικιοκρατών. Οι Αιγύπτιοι κάτοικοι της Αλεξάνδρειας χαρακτηρίζονται περιφρονητικά “μαύροι” και “αράπηδες”, που μυρίζουν άσχημα και γυρνούν ξυπόλυτοι, είναι κλέφτες και παλιάνθρωποι, απολίτιστοι εν γένει: «Σιχαινόμουν τον Αράπη που μύριζε αραπίλα σαν όλους τους μαύρους, που έχουν ιδιαίτερη, βαριά μυρωδιά. Σιχαινόμουν τα γυμνά τους πόδια, τα βρώμικα σπίτια, που κάθε λίγο έβγαζαν τσίκνα από καμένο λάδι, και που απ’ όλα ξεθύμαινε μια βόχα από κλεισούρα και ανθρωπίλα. […] Έξαφνα ο μαύρος μού ξέφυγε, αφήνοντας ένα κομμάτι πανί στα δόντια μου, κι έτρεξα κατά τη σκάλα. Όρμησα πίσω του. Γύρευα τα γυμνά του πόδια. […] –Αηδία, αηδία είναι τούτος ο τόπος! Φώναξα. Κάθε Αράπης είναι και ένας κλέφτης, και ένας παλιάνθρωπος. Όλοι βρωμούν και όλοι μ’ επιβουλεύονται!»[15].

  Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, της Κατοχής και του Εμφυλίου εγκαινιάζεται μία νέα περίοδος στην ιστορία της Ελληνικής Παιδικής Λογοτεχνίας, η οποία θα ανθίσει ιδίως μετά το 1974[16]. Οι σημαντικές πολιτικές, κοινωνικές, εκπαιδευτικές και οικονομικές αλλαγές στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, προετοιμάζουν ένα έδαφος εύφορο για την πλούσια – εκρηκτική όπως συχνά χαρακτηρίζεται – παραγωγή παιδικών λογοτεχνημάτων με διευρυμένη θεματολογία. Πρωτοπόροι στις νέες αντιλήψεις εμφανίζονται η Άλκη Ζέη και η Ζωρζ Σαρή.

  Στη σημερινή εποχή εισήλθαν στην Ελλάδα πολλοί ξένοι, οικονομικοί ή πολιτικοί μετανάστες, κυρίως από γειτονικές βαλκανικές χώρες, καθώς και από ορισμένες αραβικές. Το τεράστιο αυτό ρεύμα μετακίνησης πληθυσμών είχε ως αποτέλεσμα το άνοιγμα και την ετερογένεια των σύγχρονων κοινωνιών, την αποδυνάμωση των παραδοσιακών θεσμών και παράλληλα την εμφάνιση φαινομένων ξενοφοβίας, ρατσισμού και πολλών μορφών αποκλεισμού του ΄΄Άλλου΄΄. Αυτή η νέα διαμόρφωση της ελληνικής αλλά και παγκόσμιας κοινωνίας έφερε στο προσκήνιο τις έννοιες της ΄΄ταυτότητας΄΄ και της ΄΄ετερότητας΄΄, οι οποίες έγιναν αντικείμενο έντονου προβληματισμού και αντιπαραθέσεων που καταγράφονται σε συζητήσεις στα Μ.Μ.Ε., σε επιστημονικά άρθρα, καθώς και στη Λογοτεχνία.

  Πράγματι, η Λογοτεχνία και ειδικότερα η Λογοτεχνία για παιδιά εστιάζεται σε μεγάλο βαθμό σε θέματα που αφορούν την ατομική ή συλλογική ταυτότητα[17], τη συνύπαρξη, την επικοινωνία και εν τέλει την αποδοχή των “διαφορετικών” ανθρώπων. Στόχος των συγγραφέων είναι να προσεγγίσουν θέματα που απασχολούν σήμερα τις κοινωνίες και να ευαισθητοποιήσουν το σύγχρονο άνθρωπο, και εν προκειμένω το μικρό παιδί, για την ύπαρξη προκαταλήψεων, πολιτισμικών, κοινωνικών ή άλλων διαφορών. Η λογοτεχνία ευαισθητοποιεί και συγκινεί τους αναγνώστες κάθε ηλικίας, αλλά συνάμα πληροφορεί, προβληματίζει και διαμορφώνει αξίες και στάσεις ζωής, ιδεολογία εν γένει. Η ΄΄πολυπολιτισμική λογοτεχνία΄΄, λοιπόν, υπακούοντας στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, θίγει το θέμα της ΄΄ετερότητας΄΄ και, μέσω της διαδικασίας της ταύτισης του παιδιού – αναγνώστη με κάποιον εκ των ηρώων, συμβάλλει στην αποδοχή του ΄΄Άλλου΄΄. «Η τέχνη με τη φαντασία θα αποσπάσει το Εγώ από το φυσικό εαυτό του και την ιδιοτέλεια της ταυτότητάς του και θα το μεταφέρει στη θέση του Άλλου»[18].

  Με τα παραπάνω σχετίζεται και το κίνημα της πολιτικής ορθότητας, το οποίο αναπτύχθηκε στις Η.Π.Α. στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που άσκησαν συγκεκριμένες ομάδες, π.χ. οι αλλοεθνείς, οι έγχρωμοι, οι φεμινίστριες, οι φονταμεταλιστές, οι ομοφυλόφιλοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι περιβαλλοντολόγοι, ακόμη και οι διατροφολόγοι. Όλες αυτές οι ομάδες προέβαλαν τις απαιτήσεις τους, μεταξύ άλλων, και στους εκδότες παιδικών βιβλίων και περιοδικών. Η λογοτεχνία για παιδιά άρχισε να ενθαρρύνει πολυπολιτισμικές και πολυεθνικές αναφορές στα παιδικά βιβλία, στα σχολικά βιβλία και στα περιοδικά.

  Είναι αναμφίβολα ιδιαιτέρως θετικό το γεγονός ότι τα παιδιά αυτών των ομάδων μπορούν ανάμεσα στα διάφορα βιβλία να διαβάσουν ιστορίες για τις ρίζες τους, την ιστορία τους, τη φυλή τους, καθώς και να ταυτιστούν με ήρωες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχες καταστάσεις ή ενδεχόμενες σωματικές ή άλλες αναπηρίες με τις δικές τους. Επιπλέον, στα παιδιά της κυρίαρχης ομάδας δίδεται η δυνατότητα να έλθουν σε επαφή με άλλες χώρες και πολιτισμούς και να αναπτύξουν σεβασμό για κάθε μορφής διαφορετικότητα.

  Η παγκοσμιοποίηση, είτε το θέλουμε είτε όχι, αποτελεί μια πραγματικότητα που διαμορφώνει τις κοινωνικές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν «θα μπούμε όλοι σε ένα παγκόσμιο χωνευτήρι που θα ανακατέψει και θα ισοπεδώσει τις πολιτισμικές διαφορετικότητες ή μήπως η πολιτισμική διαφορετικότητα, η πολιτιστική ταυτότητα πρέπει –και εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να γίνει αλλιώς- να διατηρηθεί; Η πολιτισμική διαφορετικότητα μήπως είναι αυτή που, σε έναν παγκόσμιο χάρτη που θα ήθελε να προβάλλει την ομοιομορφία, αντιτείνει επίμονα την πρωτοτυπία, το ξεχωριστό, το μοναδικό;»[19]. Πολύ συχνά θα διαπιστώσει κανείς ότι η δική μας ΄΄ετερότητα΄΄ μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα την ετερότητα των ΄΄άλλων΄΄. Η γνωριμία δηλαδή με το ΄΄διαφορετικό΄΄ αποτελεί το καλύτερο μέσο σύγκλισης ανάμεσα σε ποικίλες ετερότητες.

  Σε διεθνές επίπεδο, λοιπόν, παρατηρείται σήμερα μεγάλη κινητικότητα στη συγγραφή και στη μελέτη παιδικών βιβλίων με κυρίαρχο θέμα τους την ύπαρξη του ΄΄Άλλου΄΄ και τη συμβίωση του με τα μέλη της κυρίαρχης ομάδας. Ιδίως σε χώρες όπως είναι οι Η.Π.Α. και κάποιες ευρωπαϊκές, όπου η κοινωνία προσιδιάζει σε ένα μωσαϊκό ομάδων ποικίλης προέλευσης, η προβολή και η κατανόηση της διαφορετικότητας αποτελεί θέμα μείζονος σημασίας. Η ελληνική κοινωνία είναι γεγονός ότι ακόμη χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη ομοιογένεια σε σύγκριση με άλλα κράτη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σταδιακά δεν εμφανίζει μια αυξανόμενη ανομοιογένεια του πληθυσμού.

  Τα παραπάνω στοιχεία προβάλλουν επιτακτική την ανάγκη ανάπτυξης – κυρίως στη νέα γενιά – αισθήματος σεβασμού για καθετί διαφορετικό. «[…] Το θέμα της πολιτιστικής ταυτότητας υπό το πρίσμα μιας παγκόσμιας κοινότητας, η οποία μάλιστα οραματίζεται να συνδέσει τους διαφορετικούς πολιτισμούς, η έμφαση στην πολιτισμική διαφορετικότητα, όπως αναφύεται μέσα από την πολιτισμική συνύπαρξη των κρατών, γίνεται το ζητούμενο από διεθνείς – διακρατικούς οργανισμούς»[20]. Άλλωστε, εκείνη η λογοτεχνία που καταγράφει τα κοινωνικά φαινόμενα «αποτελεί έναν από τους κυριότερους τόπους εγγραφής της ετερότητας και ένα από τα κυριότερα μέσα κοινωνικής ευαισθητοποίησης σε θέματα ρατσισμού και κοινωνικού αποκλεισμού»[21].

  [1] Χρ. Κωνσταντοπούλου κ.α. (επιμ.), «Εμείς και οι Άλλοι»: αναφορά στις τάσεις και τα σύμβολα, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, Αθήνα, Τυπωθήτω-Δαρδανός, 2000, σ.11.
  [2] Στο ίδιο θέμα της δυνατότητας κατακερματισμού της ψευδαισθητικής παγίωσης του εαυτού και της επίγνωσης για την πιθανή ευθραυστότητά του αναφέρεται η Marianna Papastephanou, «Estranged but not Alienated: A Precondition of Critical Educational Theory», Journal of Philosophy of Education, vol. 35, no.1, 2001
  [3] Mircea Eliade, Εικόνες και σύμβολα, μτφρ. Άγγελος Νίκας, Αθήνα, εκδ. Αρσενίδης, 1994, σ. 50.
  [4] Βλ. M. Pares I Maicas, Η κατασκευή της πραγματικότητας από τα Μ.Μ.Ε., Αθήνα, εκδ. Αλεξάνδρεια, 1997, σ. 50.
  [5] Βλ. σχετικά E. Hobsbawm, Έθνη και εθνικισμός από το 1870 μέχρι σήμερα, μτφρ. Χρυσ. Νάντις, Αθήνα, εκδ. Καρδαμίτσα, 1994, επ.
  [6] Jim Cummins, Ταυτότητες υπό διαπραγμάτευση. Εκπαίδευση με σκοπό την Ενδυνάμωση σε μια Κοινωνία της Ετερότητας, εισαγωγή – επιμέλεια Ελένη Σκούρτου, μτφρ. Σουζάνα Αργύρη, Αθήνα, εκδ. Gutenberg, 2002 (Διαπολιτισμική Παιδαγωγική / 5), σ. 10.
  [7] Κάρλος Φουέντες, «Ξενοφοβία», στο Σε αυτά πιστεύω. Αυτοβιογραφικά σημειώματα. μτφρ. Αμαλία Βασιλακάκη, Αθήνα, εκδ. Καστανιώτη, 2004, σ. 225.
  [8] Βασιλική Λαλαγιάννη, «Αναπαραστάσεις του Αφρικανού στην Παιδική Λογοτεχνία», Διαδρομές, τχ. 9-10, Άνοιξη – Καλοκαίρι 2003, σ.σ. 10-11.
  [9] Βλ. Μ. Κανατσούλη, Αμφίσημα της παιδικής λογοτεχνίας, Αθήνα, εκδ. Σύγχρονοι Ορίζοντες, 2002, σ.σ. 28-32.
  [10] Βλ. Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, Το θαυμαστό ταξίδι. Μελέτες για την Παιδική Λογοτεχνία, Αθήνα, εκδ.
  Πατάκη, 1995, σ. 17. Αντίστοιχο φαινόμενο παρατηρείται, βέβαια, και στην Ευρώπη.

  [11] Βίκυ Πάτσιου, «Η Διάπλασις των Παίδων» (1879-1922) Το πρότυπο και η συγκρότησή του, Αθήνα, εκδ. Καστανιώτη, 1995, σ. 131.

  [12] Βίκυ Πάτσιου, ό.π., σ. 140.
  [13] Η Διάπλασις των Παίδων, τόμ. 14, τχ. 23, 15 Δεκεμβρίου 1888, σ. 167.
  [14] Αναφορικά με το ίδιο θέμα είναι χαρακτηριστικό ότι εν γένει το παιδικό αυτό περιοδικό επιδιώκει με κάθε αφορμή να ενισχύει το εθνικό φρόνημα και να τονίζει την υπεροχή των Ελλήνων έναντι των υπολοίπων λαών. Έτσι, σε ερώτηση που θέτει προς τους συνδρομητές του «Ποίον ξένον έθνος αγαπάτε περισσότερον;» αυτοί απαντούν «Δεν αγαπώ κανέν, εκτός της Ελλάδος!» ή «Πας μη Έλλην βάρβαρος». Βλ. σχετικά Η Διάπλασις των Παίδων, τόμ. 4, αρ. 7, 15 Φεβρουαρίου 1897, σ. 51. Ίδια λογική διαπνέει και το ποίημα του Δ. Γρ. Καμπούρογλου Ο κισσός, το οποίο δημοσιεύεται στο τόμ. 4, αρ. 21, 17 Μαΐου 1897, στη σ. 163. «Σ’ ένα πλούσιο περιβόλι/ όπου το θαυμάζουν όλοι,/ τι δεν είχε φυτεμένο/ ακριβό, ξενοφερμένο!/ […] Ήρθε βαρυχειμωνιά,/ παγωνιά μεγάλη/ και τον κήπο μ’ απονιά/ κάνει σε μεγάλο χάλι./ Ένα μόνο ζωντανό,/ καταπράσινο, τρανό,/ θάβρης μέσα ’ς τα καϊμένα,/ τα κιτρινομαυρισμένα/ φραγκοσέλινα: τον κισσό τον Έλληνα!».
  [15] Π.Σ. Δέλτα, Ο Μάγκας, Αθήνα, εκδ. Βιβλιοπωλείο της Εστίας, 1960, σ. 200.
  [16] Ακόμη όμως και ως το 1955, οπότε και εκδίδεται το βιβλίο για παιδιά της Γ. Ταρσούλη Τη Υπερμάχω Στρατηγώ, κυριαρχούν στερεοτυπικές αντιλήψεις για τους ΄΄Άλλους΄΄. Στο εν λόγω βιβλίο, οι ΄΄Άλλοι΄΄ ενοποιούνται και εξομοιώνονται, εμφανίζονται ως «…μία ομοιογενής μάζα με κοινούς τρόπους ζωής και νοοτροπίας, που συνίστανται στην πολεμική τους ικανότητα, στην έλλειψη κοινωνικής οργάνωσης, απλώς στη σύνθεσή τους σε φύλα, στο νομαδικό βίο, στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να κατακτήσουν νέα εδάφη, […] ενώ δεν τους αναγνωρίζεται καμιά συμβολή στην κουλτούρα της ανθρωπότητας». Βλ. σχετικά Μένη Κανατσούλη «Ο ρατσισμός στο ελληνικό παιδικό βιβλίο» στο δίτομο έργο Παιδική Λογοτεχνία. Θεωρία και πράξη, επιμ. Άντα Κατσίκη- Γκίβαλου, Αθήνα, εκδ. Καστανιώτη, 1994, τόμ. 2, σ.σ. 200-201.
  [17]Βλ. Β. Λαμπρόπουλος, «Μεθοριακή λογοτεχνία και κριτική» στο βιβλίο Α. Σπυροπούλου και Θ. Τσιμπούκη (επιμ.), Σύγχρονη ελληνική πεζογραφία. Διεθνείς προσανατολισμοί και διασταυρώσεις, Αθήνα, Αλεξάνδρεια, 2002, σ.σ. 57-58.
  [18] Τασούλα Τσιλιμένη, «Η έννοια της διαφορετικότητας στις μικρές ιστορίες», διαδρομές, τχ. 9-10, Άνοιξη – Καλοκαίρι 2003, σ. 25.
  [19] Μένη Κανατσούλη, Αμφίσημα της Παιδικής Λογοτεχνίας. (Ανάμεσα στην ελληνικότητα και την πολυπολιτισμικότητα), Αθήνα, εκδ. Σύγχρονοι Ορίζοντες, 2002, σ.σ. 17-18.
  [20] Μένη Κανατσούλη, Αμφίσημα της Παιδικής λογοτεχνίας…, ό.π., σ. 24.
  [21] Βασιλική Λαλαγιάννη, «Αναπαραστάσεις του Αφρικανού στην Παιδική Λογοτεχνία», διαδρομές, τχ. 9-10, Άνοιξη – Καλοκαίρι 2003, σ.14.

 • ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ Β΄ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΠΘ ΤΟΥ Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ..

  16 Ιουνίου, 2023 // 0 Comments

  Posted in: ΔΙΑΝΟΗΣΗ

  Περήφανη που συμμετείχα κι εγώ στην προσπάθεια για την ενίσχυση του Παιδοογκολογικού τμήματος της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής ΑΠΘ του Π. Γ. Ν. Θ. ΑΧΕΠΑ, μέσα από το θεατρικό μου έργο, με τον τίτλο: ΄΄ΘΥΡΟΞΙΝΗ΄΄, και τα έσοδα των παραστάσεων που μαζεύτηκαν, ανεβάζοντας το έργο σε αρκετούς δήμους..

  ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ!

  Ελένη Σεμερτζίδου
  Υπεύθυνη Ιατρικής Βιβλιοθήκης ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ

  dav
 • Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΧΕΠΑ

  7 Ιουνίου, 2023 // 0 Comments

  Posted in: ΔΙΑΝΟΗΣΗ

  Κάθε φορά που γεννιέται μια συνεργασία, παράγεται και ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα.

  Αυτό το αποτέλεσμα προέκυψε για τη Βιβλιοθήκη μας (Ιατρική Βιβλιοθήκη Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ), μέσα από τη συνεργασία μου με τη Διεύθυνση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας ΑΧΕΠΑ – Γραφείο Εκπαίδευσης, καθώς και την Α΄ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

  Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στους:

  κ. Παντελή Ζεμπεκάκη (Καθηγητή Παθολογίας ΑΠΘ)

  κ. Συμεών Μεταλλίδη (Αναπληρωτή Καθηγητή Παθολογίας ΑΠΘ)

  κ. Popi Pantelidou (Δ/ντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας ΑΧΕΠΑ)

  κ. Constantia Kotsani (Υπεύθυνη του Γραφείου Εκπαίδευσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας ΑΧΕΠΑ)

  κ. Χριστίνα Τσιρωνά (Υπεύθυνη του Γραφείου Εκπαίδευσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας ΑΧΕΠΑ)

  Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ

  ΕΛΕΝΗ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ

 • ΄΄ΘΥΡΟΞΙΝΗ΄΄

  30 Μαΐου, 2023 // 0 Comments

  Posted in: ΔΙΑΝΟΗΣΗ

  Μια σπαρταριστή κωμωδία της Ελένης Σεμερτζίδου, σε σκηνοθεσία Ραχήλ Θεοφάνους

  ΟΛΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΟΟΓΚΟΛΟΓΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΧΕΠΑ

  Η συγγραφέας, Ελένη Σεμερτζίδου

 • Ποίημα: “Ας κρατήσουμε τον ήλιο”

  30 Μαΐου, 2023 // 0 Comments

  Posted in: ΔΙΑΝΟΗΣΗ

  Στίχοι: ΕΛΕΝΗ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ

  Μουσική: Ελευθερια Μεταξα

  https://www.facebook.com/elenisemer/videos/530542135786602

  [Από την όμορφη εκδήλωση στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στις 26 Μαίου 2023]

 • ΕΓΚΑΡΔΙΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ – ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΧΕΠΑ

  17 Μαΐου, 2023 // 0 Comments

  Posted in: ΔΙΑΝΟΗΣΗ

  Από τη σημερινή μου εισήγηση στο Αμφιθέατρο ΄΄Τριαρίδης΄΄ του Νοσοκομείου μας (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΧΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)!

  ΕΓΚΑΡΔΙΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ στη Νοσηλευτική Υπηρεσία ΑΧΕΠΑ – Γραφείο Εκπαίδευσης και, κυρίως, στις Αγαπητές, κ. Popi Pantelidou (Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας ΑΧΕΠΑ) και στην κ. Constantia Kotsani (Υπεύθυνη του Γραφείου Εκπαίδευσης της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας ΑΧΕΠΑ) για την τιμητική πρόσκληση να συμμετάσχω κι εγώ, μαζί με άλλους Εκλεκτούς συναδέλφους, ως Υπεύθυνη της Ιατρικής Βιβλιοθήκης ΑΧΕΠΑ, στην εκπαιδευτική κατάρτιση των νεοσεισέρχομενων Νοσηλευτών/τριων στο Νοσοκομείο μας.

  Ο τίτλος της εισηγήσεώς μου:

  «Ο ρόλος μιας Νοσοκομειακής Βιβλιοθήκης και του Κλινικού Βιβλιοθηκονόμου στο χτίσιμο μιας τεκμηριωμένης, ερευνητικά, Νοσηλευτικής κουλτούρας»