• ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΒΙΒΛΙΟ (5)

  22 Ιουνίου 2013

  Tags:
  Posted in: ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ

   

  Solega Spathis

  Με αφορμή μια συζήτηση περί των σχέσεων των ανθρώπων, η μνήμη μου γύρισε στην παιδική μου ηλικία, όταν τότε είχα δει σε μια ταινία, τον πρωταγωνιστή να ασπάζεται αγνότατα την πρωταγωνίστρια. Αυτή η σκηνή μου έμεινε γιατί επιβεβαίωνε την ανατροφή μου.

  Η συζήτηση προχώρησε και εξήγησα στους συνομιλητές μου πως από μικρό παιδί, δεν με συγκινούσαν οι ενστικτώδεις ορμές. Μόνον ο συναισθηματικός κόσμος ήταν αυτός που οδηγούσε τις σκέψεις μου.

  Ο έρωτας από τα μάτια πιάνεται λέει ο κόσμος, αλλά δεν διευκρινίζει την διαφορά που υπάρχει μεταξύ των αντιλήψεων. Τι βλέπει ο καθένας μας και τι η κάθε μία;

  Εγώ πάντα εστίαζα την προσοχή μου στο πως αντιλαμβάνεται κάποιος την ζωή του. Πως λειτουργεί όταν οι συναναστροφές του και οι ηθικοί του κανόνες, τον οδηγούν σε κάποια σχέση.

  Πάντοτε σχέση για μένα, ήταν η αδιατάραχτη συναναστροφή και η καθαγιασμένη έλξη. Και αυτό γιατί μόνον ο συναισθηματικός κόσμος μπορεί να εξασφαλίσει διάρκεια σε ένα δεσμό.

  Οι ορέξεις και τα μεράκια, μπορούν να αποτελέσουν μια έναρξη, αλλά κάθε πισωγύρισμα θα είναι εμπόδιο για το μέλλον. Όχι ότι δεν μπορεί να ξεπεραστεί αλλά όταν γίνουν πολλά αποτελούν μια σοβαρή ενόχληση.

  Το να αναπολεί κανείς με θαυμασμό το παρελθόν του, τότε είναι βέβαιο πως δεν τον καλύπτει το παρόν και το μέλλον της σχέσης αβέβαιο.

  Έτσι λοιπόν έχω να πω, ότι πιο πολύ πιστεύω στην συναισθηματική σύνδεση των ανθρώπων, παρά στην σχέση που προέκυψε από έναν ενθουσιασμό και που το μέλλον της αφήνεται ολοκληρωτικά στην τύχη.

  Βλέπουμε σήμερα τα διαζύγια να αποτελούν μια έντονη πραγματικότητα. Μάλιστα όταν αυτά είναι «πολιτισμένα», τότε οι περισσότεροι συμφωνούμε. Θα ήταν, όμως, έτσι τα πράγματα, αν η αφετηρία των σχέσεων ξεκινούσε από τον συναισθηματικό κόσμο; Εγώ πιστεύω πως όχι.

  Θα ήταν πολύ λιγότερα και η κοινωνία μας πιο ευχάριστη.

   

  Συνεχίζεται… 

 • Comments are closed.