• Archive of "ΔΙΑΝΟΗΣΗ" Category

  ΕΛΕΝΗ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ «Η Σπουδαία λογοτέχνιδα, η μεγάλη αγωνίστρια, ετοιμάζει την Ημερίδα που αφορά τις Νοσοκομειακές Βιβλιοθήκες εν μέσω Covid – 19»

  27 Νοεμβρίου 2021 // Σχόλια κλειστά

  ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ από την PeakupNews

  IMG_20211113_154828-696x512

  Τι να πρωτοπεί κανείς για την Ελένη Σεμερτζίδου; Χαλκέντερη λογοτέχνιδα; Πολυτάλαντη ποιήτρια; Αγωνίστρια που βάζει το συμφέρον του κλάδου της (των Βιβλιοθηκονόμων) πιο πάνω από μίζερες λογικές, συμψηφισμούς και μικρονοϊκές συμπεριφορές;

  Την γνώρισα μέσα από το πλούσιο, εξαιρετικό έργο της, (λογοτεχνικό, βιβλιοθηκονομικό και συνδικαλιστικό) την αγάπησα, την αγαπώ και την επικαλούμαι όταν θέλω να δω μια χαραυγή φωτός μέσα στο ζοφερό σκοτάδι της καθημερινότητάς μας.

  Τα έργα της τα βρίσκει κανείς στην ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, στον ΙΑΝΟ, καθώς και στα sites: ΄΄Ελεύθερη Ψηφιακή Βιβλιοθήκη eBooks4Greeks΄΄, ΄΄ΑΝΟΙΚΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ΄΄, στα προσωπικά της blogs: www.elenisemer.blogspot.com, www.seeleni.blogspot.com, στο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΙΑΝΟΗΣΗΣ (www.wif.gr) και στην πολύ ωραία σελίδα www.etp.gr, στην οποία έχει κανείς τη δυνατότητα να περιηγηθεί και στα θεατρικά της έργα, τα οποία και μπορεί να διαβάσει ελεύθερα.

  ΄΄Ελεύθερος΄΄ άνθρωπος η λογοτέχνιδά μας από τη Θεσσαλονίκη, Ελένη Σεμερτζίδου, δίνει σε όλους τους αναγνώστες της τη δυνατότητα δωρεάν να διαβάσουν τα έργα της (μυθιστορήματα, ποιήματα, θεατρικά, την αρθρογραφία της), χωρίς κανέναν περιορισμό και καμία διάκριση, ακόμη κι αν επιθυμούν να τα αγοράσουν.

  Παραθέτουμε ενδεικτικά κάποια sites:

  https://www.protoporia.gr/?subcats=Y&pcode_from_q=Y&pshort=Y&pfull=Y&pname=Y&pkeywords=Y&search_performed=Y&q=%CE%A3%CE%B5%CE%BC%CE%B5%CF%81%CF%84%CE%B6%CE%B9%CE%B4%CE%BF%CF%85&dispatch=products.search

  https://www.ebooks4greeks.gr/?s=%CE%A3%CE%95%CE%9C%CE%95%CE%A1%CE%A4%CE%96%CE%99%CE%94%CE%9F%CE%A5

  https://www.openbook.gr/?s=%CE%A3%CE%95%CE%9C%CE%95%CE%A1%CE%A4%CE%96%CE%99%CE%94%CE%9F%CE%A5

  Παρά το ότι έχω διαβάσει τον μεγαλύτερο όγκο του έργου της, θα σταθώ στα μελοποιημένα της ποιήματα: https://www.ebooks4greeks.gr/ta-poihmata-ths-kardias-moy, όπου οι εξαιρετικοί στίχοι της δένουν υπέροχα με την εξαίσια και αισθαντική φωνή και μουσική της συνθέτριας Ελευθερίας Μεταξά.

  Αυτόν τον καιρό, μου εξομολογήθηκε, επίσης, ότι ετοιμάζει και μια Ημερίδα, με θέμα:

  ΄΄Ο ρόλος των Νοσοκομειακών Βιβλιοθηκών και η υγειονομική κρίση του Covid-19. Η ανάγκη οργάνωσης μιας Κοινοπραξίας Νοσοκομειακών Βιβλιοθηκών στη χώρα μας΄΄

  Πιστή πάντοτε στην προώθηση των συμφερόντων του κλάδου της, αλλά και των Νοσοκομειακών Βιβλιοθηκών της χώρας μας, αφού υπηρετεί επί είκοσι ένα συναπτά έτη τον χώρο των Ιατρικών Βιβλιοθηκών, προσφέροντας πολλά από την τεχνογνωσία, την εμπειρία και το μεράκι της.

  Να της ευχηθούμε να της πάνε όλα καλά, να συνεχίσει το πολυσχιδές έργο της και να μην πάψει ποτέ να μας χαρίζει υψηλού επιπέδου συγκινήσεις, όπως γνωρίζει πολύ καλά να το πράττει εδώ και χρόνια.

  ΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!

  ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ

  ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ

  «Η ιστορία των Κοινοπραξιών Βιβλιοθηκών, διεθνώς και στη χώρα μας»

  Επιτρέψτε μου ν’ αρχίσω λέγοντας, ως προοίμιο, ότι ένα Σύστημα Υγείας είναι ένα μεγάλο σύνθετο δίκτυο, που χρειάζεται λεπτομερή Αρχειοθέτηση και Βιβλιοθήκες. Αφού, λοιπόν, δεχτούμε αυτή τη συνθήκη για αρχή, τότε μπορούμε να πούμε ότι τέτοιες Βιβλιοθήκες είναι οι Ιατρικές Βιβλιοθήκες που λειτουργούν στα Νοσοκομεία και φέρουν τον τίτλο ΄΄Νοσοκομειακές Βιβλιοθήκες΄΄. Δυστυχώς, λόγω δημοσιονομικών περιορισμών – πενιχρών, δηλαδή, προϋπολογισμών των Νοσοκομείων της χώρας μας – υπάρχει μια δυστοκία στο να λειτουργήσουν οι Νοσοκομειακές Βιβλιοθήκες αυτόνομα και ανεξάρτητα, η μία από την άλλη. Μία λύση στο πρόβλημα αυτό ήταν – και παραμένει – η δημιουργία ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑΣ.

  Μιλώντας γενικά, το βασικό όφελος της συμμετοχής μιας Βιβλιοθήκης σε μια Κοινοπραξία – άρα και των Νοσοκομειακών Βιβλιοθηκών συμπεριλαμβανομένων – είναι η δυνατότητα συμμετοχής της κάθε Βιβλιοθήκης σε συλλογικές αγορές, καθώς και η εύκολη πρόσβαση σε πόρους (πηγές, δηλαδή, πληροφόρησης. Έντυπες, αλλά κυρίως, ηλεκτρονικές). Πιο συγκεκριμένα, οι Κοινοπραξίες έχουν υψίστη σημασία για την ανάπτυξη και την πρόοδο μιας Επιστήμης, ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας. Προσανατολισμένοι, πάντα, στον ρόλο των Νοσοκομειακών Βιβλιοθηκών, πρέπει να πούμε ότι οι Νοσοκομειακές Βιβλιοθήκες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της γνώσης και της επαγγελματικής εμπειρίας Ιατρών και Νοσηλευτών, στη βελτίωση των δεξιοτήτων τους και του έργου τους, καθώς και στον τρόπο φροντίδας των ασθενών. Επομένως, μια Κοινοπραξία Νοσοκομειακών Βιβλιοθηκών είναι, εκ των πραγμάτων, άμεσα συνδεδεμένη με το ισχυρό διακύβευμα όλων των εποχών, αυτό της υγείας και της ασφάλειας των Πολιτών.

  Αν επιχειρήσουμε, τώρα, μια σύντομη ιστορική αναδρομή στο κομμάτι που λέγεται ΄΄ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ΄΄, πρέπει να αναφέρουμε ότι στις ΗΠΑ, Κοινοπραξίες Βιβλιοθηκών υπήρχαν από το 1933 στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα. Με την πάροδο των ετών και με την πρόοδο της τεχνολογίας, εξελίχθηκαν αυτές οι Κοινοπραξίες, ώστε να περιλαμβάνουν πολλές χιλιάδες πηγές, έντυπες και ηλεκτρονικές. Στη Νότια Αυστραλία, λόγω των περιορισμένων εσόδων και της έλλειψης χρηματοδότησης, εφαρμόστηκαν δύο μέτρα που κατηγοριοποίησαν και τους τρόπους, καθώς και τον όγκο χρήσης των δεδομένων της κάθε Βιβλιοθήκης. Αφού προσδιορίστηκε, για παράδειγμα, ο τύπος χρήσης, πραγματοποιήθηκε στατιστική ανάλυση ανά οργανισμό – πελάτη, προκειμένου να τροποποιηθούν ανάλογα και οι συνδρομές, αλλά και οι συνδρομητές – μέλη της κοινοπραξίας. Δημιουργήθηκαν έτσι τέσσερις κατηγορίες χρήσης, καθεμία από τις οποίες παρείχε συγκεκριμένες δυνατότητες στους χρήστες της. Ο κάθε πελάτης μπορούσε να επιλέξει το πακέτο που του ταιριάζει καλύτερα και να πληρώσει ανάλογα.

  Γίνεται, επομένως, κατανοητό ότι μια Κοινοπραξία διαθέτει διάφορα μοντέλα εργασίας, προκειμένου να λειτουργήσει σωστά και να ευοδώσει. Αυτά τα μοντέλα εξαρτώνται από την πηγή δυσκολίας που αντιμετωπίζει η κάθε χώρα, η οποία «πηγή δυσκολίας» μπορεί να είναι είτε οικονομική, είτε πολιτική, είτε κοινωνική. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλές περιοχές, κυρίως αραιοκατοικημένα νησιά, τα οποία έχουν πολύ περιορισμένες πηγές πληροφοριών, λόγω της έλλειψης ιδρυμάτων που διαθέτουν. Η μέθοδος αντιμετώπισης των ελλείψεων που εμφανίζονται στα μικρά νησιωτικά κράτη φαίνεται να διευκολύνεται μέσω των μαθημάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αλλά και των Κοινοπραξιών που δημιουργούνται μεταξύ όλων των Πανεπιστημίων και των Ιδρυμάτων Υγείας που υπάρχουν ανά νησιωτική ομάδα.

  Το 1983, υπήρξε πρωτοβουλία για συγκέντρωση σε ένα Ενιαίο Σύστημα όλων των Βιβλιοθηκών της χώρας μας. Από αυτή την πρωτοβουλία προέκυψε ο Συλλογικός Κατάλογος Περιοδικών, ο οποίος μέχρι το 2000 περιελάμβανε 206 Βιβλιοθήκες, και η οργάνωση και λειτουργία του υποστηρίχθηκε από το ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ, στην Αθήνα. Οι Βιβλιοθήκες, που αποτελούν το Δίκτυο Επιστημονικών και Τεχνολογικών Βιβλιοθηκών, συνδυάζονται με μια μορφή βάσης δεδομένων και επικοινωνίας, και η ανταλλαγή άρθρων περιοδικών και τα βιβλιοθηκονομικά «δάνεια» μπορούν να συμβούν με μεγάλη ευκολία. Για τον περιορισμό πιθανών δυσλειτουργιών, στην πρώτη φάση της κανονικής λειτουργίας του Δικτύου, αποφασίστηκε η συμμετοχή Βιβλιοθηκών, οι οποίες λειτουργούσαν ταυτόχρονα και ως ΄΄χρήστες΄΄ και ως ΄΄προμηθευτές΄΄ του Δικτύου, αποκλείστηκαν δηλαδή Βιβλιοθήκες που για κάποιους λόγους δεν ήταν σε θέση να λειτουργήσουν ως ΄΄προμηθευτές΄΄. Αυτό έγινε για να επιτευχθεί ισορροπημένη χρήση και να επιμεριστεί το βάρος των παρεχόμενων υπηρεσιών σε όλες τις Βιβλιοθήκες.

  Μια άλλη επανάσταση στην ψηφιακή εποχή των Βιβλιοθηκών ήταν η δημιουργία του HILLnet – Hellenic Interlibrary Loan Network (HILLnet) – ή αλλιώς ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ, το οποίο ήταν υπεύθυνο για τη διευκόλυνση της Συνεργασίας μεταξύ των Βιβλιοθηκών και την Παραγγελία άρθρων περιοδικών στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, Το ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ (ΔΔΕΒ) είναι η επίσημη συνεργασία Φορέων που έχουν την ευθύνη λειτουργίας Υπηρεσιών Βιβλιοθήκης & Πληροφόρησης στην Ελληνική και Κυπριακή Επικράτεια και διενεργούν την Πληροφοριακή Υπηρεσία του Διαδανεισμού. Η σύσταση του δικτύου αναπτύχθηκε στα πλαίσια των ενεργειών του Συνδέσμου των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Σ.Ε.Α.Β.), με τον όρο της αυτοδιαχείρισης και της καλής θέλησης από την πλευρά των μελών του δικτύου.

  Μαζί με το HILLnet, το HEALlink ήταν ένα άλλο Σύστημα υπεύθυνο για την κοινοπραξία που άρχισε να λειτουργεί το 1999. Πρόκειται για έναν Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών που λειτουργεί υπό μορφή Κοινοπραξίας και αποτελείται από 43 Ιδρύματα/Μέλη. Μέσω της διαδικτυακής πύλης του HEAL-Link για τις ηλεκτρονικές πηγές, τα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υλικό (πλήρες κείμενο ηλεκτρονικών περιοδικών και βιβλίων και βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων μέσω των ιστοσελίδων/πλατφορμών διαφόρων εκδοτών/διαθετών) που καλύπτεται από συμβάσεις που έχει συνάψει ο Σύνδεσμος με διάφορους εκδότες/διαθέτες.

  Προχωράμε στο έτος 2001, στη διάρκεια του έγινε αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας. Το «IASYS», το οποίο είναι ένα Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα στον τομέα της Υγείας, δημιουργήθηκε το 2005, και η κύρια ευθύνη του είναι να διαχειρίζεται τα ραντεβού των ασθενών.

  Ο ΄΄Κάλλιπος΄΄, άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα ιστότοπου συλλογής συγγραμμάτων, βοηθημάτων και μαθησιακών αντικειμένων, που παρήχθησαν στα πλαίσια του Έργου «Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα». Φιλοδοξία του Αποθετηρίου αυτού ήταν η συστηματική καταγραφή, οργάνωση και μακροχρόνια διατήρηση των συγγραμμάτων και μαθησιακών αντικειμένων της Ακαδημαϊκής Κοινότητας. Το υλικό του Αποθετηρίου είναι διαθέσιμο μέσω του Ηλεκτρονικού Καταλόγου της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

  Συνεχίζουμε με την ilSeab. Πρόκειται για μια δικτυακή υπηρεσία για την πληροφόρηση, την υποστήριξη και την εκπαίδευση των τελικών χρηστών (προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, μελών ΔΕΠ/ΕΠ κ.λπ.) καθώς και των Βιβλιοθηκονόμων των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών της χώρας, σχετικά με την πληροφοριακή παιδεία, την πρόσβαση και την αποτελεσματική αξιοποίηση των ηλεκτρονικών πηγών (ηλεκτρονικά περιοδικά, βιβλία, βάσεις δεδομένων κλπ.) και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Σ.Ε.Α.Β (ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ).

  Στον τομέα της διάγνωσης τώρα, πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτή συχνά εξαρτάται από έγγραφα ιατρικού ιστορικού. Με τη μαζική ανάπτυξη της τεχνολογίας, αυτά τα έγγραφα έγιναν εικονικά αρχεία που ονομάζονται EMRs (Electronic Medical Records), δηλαδή Ηλεκτρονικοί Φάκελοι Ασθενών. Οι Ιατρικοί Βιβλιοθηκονόμοι μπορούν να συμβάλλουν στον εμπλουτισμό ενός Ηλεκτρονικού φακέλου Ασθενούς, ώστε, πέρα από το ιατρικό ιστορικό του ασθενή – το οποίο και συμπληρώνεται από τον εκάστοτε θεράποντα ιατρό – να υπάρχει σε κάθε ηλεκτρονικό φάκελο και πληροφοριακό υλικό προερχόμενο από διεθνείς ψηφιακές ιατρικές βάσεις δεδομένων, που να μπορεί να τις συμβουλεύεται και ο γιατρός αλλά και ο ίδιος ο ασθενής που έχει πρόσβαση στον φάκελό του και θέλει να ενημερωθεί για τη νόσο του. Τα καλύτερα ελεγμένα και πιο υψηλής ποιότητας EMR μπορούν να βελτιώσουν το επίπεδο υγείας των πολιτών μιας χώρας. Επιπλέον, τα EMR συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο του κόστους των υπηρεσιών που παρέχονται στα Νοσοκομεία, και, με τη χρήση και της τεχνητής νοημοσύνης, μπορούν να βοηθήσουν στη λήψη καλύτερων ιατρικών αποφάσεων για κάθε περιστατικό νοσηλείας.

  Συνεχίζουμε με το έργο COVID-NMA, το οποίο είναι ένα μέσο κοινοπραξίας που παρέχει ζωντανή χαρτογράφηση όλων των δοκιμών-μελετών που αξιολογούν την επίδραση παρεμβάσεων στην πρόληψη ή τη θεραπεία του COVID-19. Η βάση δεδομένων COVID-19, η οποία παράγεται από την πλατφόρμα καταγραφής διεθνών κλινικών δοκιμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προβάλλεται κάθε βδομάδα και βοηθά στον εντοπισμό επιλέξιμων τυχαιοποιημένων δοκιμών ελέγχου (RTC). Το έργο περιλαμβάνει μια ζωντανή συστηματική ανασκόπηση, η οποία βασίζεται σε ένα ΄΄ζωντανό΄΄ πρωτόκολλο, κλιμακούμενο στις εξελισσόμενες ανάγκες των ενδιαφερομένων.

  Αναφορικά με την πανδημία του COVID-19, που ταλανίζει τον πλανήτη μας εδώ και δύο χρόνια, θέλοντας και μη, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι αυτή έχει προκαλέσει την προσοχή ολόκληρης της Ιατρικής Κοινότητας, παγκοσμίως. Ως αποτέλεσμα αυτού, είναι όλοι οι τύποι ιατρικών και παραϊατρικών επαγγελμάτων να προσελκύονται αναπόφευκτα στον κοινό αγώνα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της νόσου, περαιτέρω. Στην τρέχουσα υγειονομική κρίση, ο ρόλος των Ιατρικών Βιβλιοθηκονόμων έχει διευρυνθεί σημαντικά από την απόλυτη ανάγκη για περισσότερη και πιο έγκυρη ιατρική πληροφόρηση. Οι Βιβλιοθηκονόμοι που εργάζονται σε Νοσοκομειακές Βιβλιοθήκες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση του κοινού, το φιλτράρισμα πλαστών πληροφοριών, την υποστήριξη ερευνητών, μελών ΔΕΠ, ιατρών και νοσηλευτών, έως και την παροχή υπηρεσιών παράδοσης εγγράφων. Η πρόσβαση στις σωστές πληροφορίες, τη σωστή στιγμή, είναι ζωτικής σημασίας για τους ερευνητές και τους κλινικούς ιατρούς που εργάζονται από κοινού στην καταπολέμηση του εν λόγω ιού.

  Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, διάφοροι εκδότες προσφέρουν συνεχώς δωρεάν πρόσβαση σε ιατρικές ψηφιακές βάσεις δεδομένων. Οι Βιβλιοθηκονόμοι που εργάζονται στον χώρο της Υγείας μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις βάσεις δεδομένων για να κατεβάσουν πληροφορίες που σχετίζονται με τα ερευνητικά ενδιαφέροντα των ερευνητών τους, των ερευνητικών ομάδων, των μελών ΔΕΠ και των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας. Ως εκ τούτου, οι Ιατρικοί Βιβλιοθηκονόμοι πρέπει να διαδραματίσουν βασικό ρόλο, καθώς η ποσότητα πληροφοριών αυξάνεται εκθετικά και συνεχώς.

  Θα ήθελα να κλείσω την ομιλία μου, για να μην σας κουράζω άλλο, λέγοντας ότι τα μοντέλα ανοικτής πρόσβασης δίνουν το προνόμιο της δωρεάν πληροφόρησης, τόσο στην ιατρική κοινότητα όσο και στα άτομα που είναι πρόθυμα να επεξεργαστούν και να γράψουν μια διατριβή ή να κάνουν μία έρευνα. Αυτό το μοντέλο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Βουδαπέστη. Η φιλοσοφία πίσω από την πρωτοβουλία ανοιχτής πρόσβασης ήταν η συνεργασία μεταξύ όλων των Νοσοκομειακών Βιβλιοθηκών της Ουγγαρίας. Αν και στην χώρα μας υπάρχουν πια πολλές ηλεκτρονικές ιατρικές βάσεις δεδομένων για την εύρεση πληροφοριών, μια Κοινοπραξία Νοσοκομειακών Βιβλιοθηκών παραμένει ακόμη μια ευοίωνη προοπτική, αλλά και επιτακτικότερη από ποτέ ανάγκη, που πρέπει να τη δει το Υπουργείο Υγείας, χαράσσοντας μια ενιαία πολιτική πάνω στο θέμα αυτό για όλες τις Ιατρικές Βιβλιοθήκες Νοσοκομείων. Κι αυτό γιατί, μέσα από μια εν δυνάμει Κοινοπραξία Νοσοκομειακών Βιβλιοθηκών, τα υπέρογκα ποσά των συνδρομών σε ηλεκτρονικά βιβλία, περιοδικά και ιατρικές βάσεις δεδομένων, που δεν μπορούν να τα ΄΄σηκώσουν΄΄ οι πενιχροί προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων, θα επιμεριστούν εξαιτίας μιας ισορροπημένης και δίκαιης χρήση των πηγών-πόρων από όλες τις Βιβλιοθήκες Νοσοκομείων και τα Κέντρα Υγείας, ακόμη κι από αυτά που βρίσκονται στα πιο απομακρυσμένα μέρη της ελληνικής επικράτειας, συμβάλλοντας, έτσι, στην αξιόπιστη ενημέρωση και εκπαίδευση της ιατρικής κοινότητας της χώρας μας – και όχι μόνον.

  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ!

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ
  ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΠΕΤ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ) ΚΑΙ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΧΕΠΑΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΗΜΕΡΙΔΑ, ΜΕ ΘΕΜΑ:

  ΄΄Ο ρόλος των Νοσοκομειακών Βιβλιοθηκών και η υγειονομική κρίση του Covid-19. Η ανάγκη οργάνωσης μιας Κοινοπραξίας Νοσοκομειακών Βιβλιοθηκών στη χώρα μας΄΄

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

  ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ

  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  ΩΡΕΣ: 10:00πμ – 18:00μμ

  [Υβριδικού τύπου Ημερίδα,

  με δια ζώσης παρουσία στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής

  Βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

  και διαδικτυακή μετάδοση (LiveStreaming) μέσω της πλατφόρμας…]

  Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΓΓΡΑΦΗ

  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  10:00πμ: Χαιρετισμός από την Πρόεδρο του Περιφερειακού Τμήματος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων Βορείου Ελλάδος (ΠΕΤ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ), κ. Ελένη Σεμερτζίδου

  10:15πμ – 10:30μμ: «Η αξία του ρόλου μιας Νοσοκομειακής Βιβλιοθήκης από τη σκοπιά ενός Κοινωνικού λειτουργού: Η βιωματική μου σχέση με την Ιατρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και τη Βιβλιοθηκονόμο Ελένη Σεμερτζίδου». Γεώργιος Φωτόπουλος, Κοινωνικός λειτουργός ΠΓΝ Λάρισας, .

  10:35πμ – 10:50πμ: «Η Ιατρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ: ένα φωτεινό καταφύγιο γνώσης, ενημέρωσης και φιλαναγνωσίας για το Προσωπικό». Φωτεινή Σκάρα, Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ.

  10:55πμ – 10:15πμ: «Η υγειονομική κρίση του Covid-19 και οι νέες ορίζουσες του επιστημονικού/εκπαιδευτικού έργου μιας Νοσοκομειακής Βιβλιοθήκης». Αλεξάνδρα Παπαζήση, Προϊσταμένη Τμήματος Παραϊατρικών Επαγγελμάτων ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ.

  10:20πμ – 10:35πμ: «Ανατέμνοντας ένα ΄΄αύριο΄΄ που επελαύνει ορμητικό μέσα από μια Νοσοκομειακή Βιβλιοθήκη..». Δήμητρα Σδράβου, Φυσικοθεραπεύτρια ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ.

  10:40πμ – 10:55πμ: «Τι είδους Νοσοκομειακή Βιβλιοθήκη θέλουμε ως Ειδικευόμενοι Ιατροί..». Αγγελική Φαρδούλη και Ιωάννα Καρανίκα, Ειδικευόμενες της Α΄ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ.

  11:00πμ – 11:15πμ: «Οι Νοσοκομειακές βιβλιοθήκες είναι ζωντανοί οργανισμοί». Χριστίνα Δημόνη, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ.

  11:20πμ – 11:35πμ: «Οι νέοι ρόλοι που πρέπει να επωμιστεί ένας Βιβλιοθηκονόμος στον Χώρο της Υγείας». Αλέξανδρος Ευσταθίου, Φοιτητής του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης ΔΙ.ΠΑ.Ε., Ασκούμενος στην Ιατρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ.

  11:40πμ – 11:55πμ: «Νοσοκομειακές Βιβλιοθήκες: Πυλώνας Ιατρικής Μεταπτυχιακής και δια Βίου Εκπαίδευσης». Κατερίνα Κοτζάμπαση, Ιατρός Γενικής Χειρουργικής, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ. Α΄ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ.

  12:00μμ – 12:15μμ: «Η ψυχική υγεία των ασθενών περνάει μέσα από τη Νοσοκομειακή Βιβλιοθήκη». Μαρία Γεωργαλά, πρώην Ασκούμενη στην Ιατρική Βιβλιοθήκη του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, Υπότροφος του προγράμματος ERASMUS.

  12:20μμ-12:35μμ: «Είναι δυνατή η διεξαγωγή μιας σοβαρής επιστημονικά ιατρικής συζήτησης έξω από τα πλαίσια της διεθνούς βιβλιογραφίας και της Νοσοκομειακής Βιβλιοθήκης; Η κατάθεση μιας προσωπικής εμπειρίας». Στυλιανός Μανταλόβας, Γενικός Χειρουργός, Επικουρικός Ιατρός Γ΄ Χειρουργικής Κλινικής ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ.

  12:40μμ-12:55μμ: «Η ιστορία των Κοινοπραξιών Βιβλιοθηκών, διεθνώς και στη χώρα μας». Ελένη Σεμερτζίδου, Δρ. Λογοτεχνίας-Ιατρική Βιβλιοθηκονόμος Ιατρική Βιβλιοθήκη ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων Βορείου Ελλάδος (ΠΕΤ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ).

  13:00μμ – 13:15μμ: «Τα βασικά οφέλη μιας Κοινοπραξίας: Ανάλυση ενός εν δυνάμει Καταστατικού Κοινοπραξίας Νοσοκομειακών Βιβλιοθηκών στην Ελλάδα». ΙωάνναΒενιέρη, Πρόεδροςτου Scientific Biomedical Information Centre (SBC) καιΔιευθύντριατης Storm Memorial Library.

  13:20 – 13:35μμ: «Η χρήση των ιατρικών ψηφιακών πηγών για τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού και την κάλυψη των μαθησιακών απαιτήσεων: Ανάγκη προσδιορισμού δικαιωμάτων χρήσης των ψηφιακών πηγών». Δημήτριος Σφουγγάρης, Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής Α΄ Κλινικής Χειρουργικής Παίδων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

  13:40μμ – 13:55μμ: «Ποσοτική και Ποιοτική ανάλυση αποτελεσμάτων διανομής ερωτηματολογίων (έτος 2019) στους χρήστες της Ιατρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, ως ένας δείκτης ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρει η Βιβλιοθήκη ΑΧΕΠΑ». Ελένη Σεμερτζίδου, Χρήστος Ντεκουμές, Βιβλιοθηκονόμοι της Ιατρικής Βιβλιοθήκης ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ.

  14:00μμ – 14:30μμ: ΣΤΡΟΓΥΛΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

  14:35μμ – 15:00μμ: ΕΛΑΦΡΥ ΓΕΥΜΑ

  15:05μμ – 15:20μμ: «Οι Βιβλιοθηκονόμοι και το άρθρο 22 παρ 1 του Συντάγματος». Κωνσταντίνος Χρυσόγονος, Δικηγόρος – Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ Θεσσαλονίκης, πρώην Ευρωβουλευτής.

  15:25μμ – 15:40μμ: «Τα αίολα επαγγελματικά δικαιώματα των Βιβλιοθηκονόμων». Αναστασία Ερεντζή, άνεργη Βιβλιοθηκονόμος, Μέλος του Περιφερειακού Τμήματος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων Βορείου Ελλάδος (ΠΕΤ Β. ΕΛΛΆΔΟΣ).

  15:45μμ –16:10μμ: «Ο Βιβλιοθηκονόμος στην Κοινωνία της Γνώσης, στην Ιστορία, στη Βιβλιοθήκη, στην Πληροφορία, στην Ανάπτυξη». Χαράλαμπος Τσολάκης, Βιβλιοθηκονόμος, Πρώην Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων Βορείου Ελλάδος (ΠΕΤ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ), Πρόεδρος της Κοινότητας Κλειδίου Δήμου Αλεξάνδρειας Ημαθίας.

  16:15μμ – 16:35μμ: Ιωάννης Δελής, Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης ΚΚΕ

  16:40μμ – 16:55μμ: Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Υπουργείου Υγείας

  17:00μμ – 17:15μμ: Παναγιώτης Παντελιάδης, Διοικητής Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ

  17:20μμ – 17:50μμ: ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

  18:00μμ: ΛΗΞΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

  Peakupnews.gr

  Agathi Revithi

  Posted in ΔΙΑΝΟΗΣΗ

  ΄΄ΑΣ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ΄΄ [ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΘΕΤΡΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ]

  9 Ιουνίου 2021 // Σχόλια κλειστά

  ΄΄ΑΣ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ΄΄
  [ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΘΕΤΡΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ]

  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ

  ΄΄ΑΣ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ΄΄

  Μια νέα σύνθεση για την Αμφικτυονία Ελληνισμού σε ποίηση της βραβευμένης ποιήτριας Ελένης Σεμερτζίδου. Ένα τραγούδι γεμάτο με το κάλεσμα της ψυχής, στα πυκνά σκοτάδια που διανύουμε.

  ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΙΗΤΡΙΑ, ΕΛΕΝΗ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ

  Το μέτρο, ο ρυθμός, η ομοιοκαταληξία των στίχων των ποιημάτων μου, χωρίς να υποπέσουν στο αμάρτημα του χωρισμού λειτουργώντας αυτόνομα, μέσα από τη μουσική της συνθέτριας βρήκαν την ευκαιρία να συνυπάρξουν και να συντονιστούν με τον ρυθμό και τον σφυγμό του κόσμου. Οι λέξεις απογειώθηκαν μουσικά, αλλά και οι νότες συγκράτησαν το νόημα, τη σιωπή, την άνω τελεία του Λόγου.
  Η μουσική της συνθέτριας, μαζί και με τη συμβολή του Ποιητή και ειδικού στη μελοποίηση ποιημάτων, Δημήτρη Μπουκόνη, Προέδρου της ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, προσέδωσαν τη συναισθηματική εκείνη ένταση που διευκολύνει τη προσέγγιση, την αφαίρεση αλλά και την πύκνωση των νοημάτων.
  Η Ελευθερία Μεταξά, σε αγαστή σχέση με τον Δημήτρη Μπουκόνη, όχι μόνο ανέδειξαν την ποίησή μου, αλλά αφουγκράστηκαν, επίσης, και σεβάστηκαν τα νοήματα, με έναν δικό τους ιδιαίτερο τρόπο, που προκαλεί ξεχωριστά αισθήματα και συγκινήσεις.
  Οφείλω να ομολογήσω ότι η καλλιέργεια, η λεπτότητα και η ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση και των δύο ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μου, καθιστώντας τη σχέση μας ένα «δώρο», για το οποίο, αν και ήμουν ανυποψίαστη, τους αξίζει, ωστόσο, η πιο εγκάρδια έκφραση των βαθύτερων Ευχαριστιών μου.

  ηλιος

  Ελένη Σεμερτζίδου
  Ποιήτρια

  ΄΄ΑΣ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ΄΄

  Ας κρατήσουμε τον ήλιο σ’ ένα ύψος, πιο ψηλά
  Από κείνο που το μπόι φανερώνει αρχοντιά
  Ας κρατήσουμε τον ήλιο δύο πόντους παρακεί
  Απ’ τη μοίρα των ανθρώπων που τη βρίσκουμε πικρή

  Ας κρατήσουμε τον ήλιο πάνω απ’ τα ψηλά βουνά
  Στο διάφανο το φως του να υφαίνονται φτερά
  Ας κρατήσουμε τον ήλιο στα ποτάμια, τις καρδιές
  Στο νερό και μέσ’ το αίμα ν’ ανασταίνεται το χθες

  Ας κρατήσουμε τον ήλιο στων παιδιών τις μυρωδιές
  Όταν ψάχνουν στα σκουπίδια, ν’ αντικρίζουν πασχαλιές
  Ας κρατήσουμε τον ήλιο πιο σφιχτά, πιο δυνατά
  Στην οδό των Αθανάτων να φωτίζεται η νυχτιά.

  Ποίηση: Ελένη Σεμερτζίδου
  Σύνθεση-ερμηνεία-video: Ελευθερία Μεταξά
  Πιάνο-φωνητικά: Ελευθερία Μεταξά

  Posted in ΔΙΑΝΟΗΣΗ

  ΑΡΘΡΟ: Οι Νοσοκομειακές Βιβλιοθήκες και το μέλλον τους / Της Ελένης Σεμερτζίδου

  31 Μαρτίου 2021 // Σχόλια κλειστά

  images

  f3

  Περίληψη
  Οι Νοσοκομειακές Βιβλιοθήκες αποτέλεσαν και αποτελούν ένα αναπόσπαστο λειτουργικό κομμάτι των Υπηρεσιών Υγείας που προσφέρονται από το Νοσοκομείο και τους εργαζόμενους σ’ αυτό. Ωστόσο, η συνεχής τους υποβάθμιση, ειδικά στη χώρας μας, την τελευταία δεκαετία, έθεσε σε κίνδυνο τη σημαντικότητα του έργου τους. Η σύγχρονη εποχή επιβάλει τον εκσυγχρονισμό τους και την εναρμόνισή τους με τις λειτουργίες, τις υπηρεσίες και τις δυνατότητες της Πληροφοριακής Παιδείας.

  1.1. Ορισμοί
  Σύμφωνα με το Αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Προτυποποίησης(AmericanNationalStandardsInstitute),μια Νοσοκομειακή βιβλιοθήκη ορίζεται ως μια οντότητα που εξυπηρετεί Επαγγελματίες Υγείας σε Νοσοκομεία ή αλλού, είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα (ANSI, 1983, 2001).
  Διεθνώς, η Νοσοκομειακή Βιβλιοθήκη αποτελεί το Βασικό Τμήμα για:
   Την παροχή Τεκμηριωμένης Πληροφόρησης (Knowledge-basedInformation),
   Την ανάπτυξη Συστημάτων και Υπηρεσιών για την κάλυψη των αναγκών Τεκμηριωμένης Πληροφόρησης του Οργανισμού (Gluck, 2002).

  Επίσης:
   Tο πρότυπο 5 της Medical Library Association (Standards for Hospital Libraries 2002 with revision 2004) υποδεικνύει τη σημαντική σύνδεση μεταξύ Τεκμηριωμένης Πληροφόρησης (Knowledge Based Information) και παρεχόμενης φροντίδας υγείας,
   Ως σκοπός της Νοσοκομειακής Βιβλιοθήκης τίθεται η εξυπηρέτηση όλων των ομάδων χρηστών του Νοσοκομείου (Gluck, 2002).
  Οι Νοσοκομειακές Βιβλιοθήκες του σήμερα έχουν ρίζες που εκτείνονται στην εποχή της αποικιακής Αμερικής. Η ανάπτυξή τους κινήθηκε παράλληλα με τον κοινωνικό μετασχηματισμό της Ιατρικής, όπως διαπιστώνεται από τον Κοινωνιολόγο του Πανεπιστημίου του Harvard, PaulStarr (Starr, 1982).

  1.2. Σκοποί
  Η Νοσοκομειακή Βιβλιοθήκη – από μελέτες και έρευνες – μέσω των πληροφοριών που παρέχει στο Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό:
   Συμβάλει σημαντικά στην επιλογή ή τη τροποποίηση διαγνωστικών ή εργαστηριακών εξετάσεων που θα γίνουν σε ασθενείς.
   Συμβάλει ακόμα και στη τροποποίηση της αρχικής διάγνωσης, προς όφελος του ασθενούς.
   Συμβάλει στην επιβεβαίωση της διάγνωσης.
   Συμβάλει στη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών.
   Συμβάλει στην αποφυγή νοσηλείας ή μείωση του χρόνου νοσηλείας, συμπληρωματικών εξετάσεων, γενικότερα κάθε οικονομικής επιβάρυνσης του Νοσοκομείου.
   Επηρεάζει θετικά τις νοσηλευτικές πρακτικές και βελτιώνει τις παρεχόμενες νοσηλευτικές υπηρεσίες.
   Συμβάλει στη συνεχόμενη επαγγελματική κατάρτιση και εκπαίδευση του Προσωπικού.
   Φαίνεται πως επηρεάζει τη θνησιμότητα των ασθενών.
   Υποστηρίζει τις ανάγκες πληροφόρησης των Νοσοκομειακών Ερευνητών, καθώς και των κλινικών ιατρών που εφαρμόζουν την έρευνα στη πράξη.

  1.3. Αρνητικό Κλίμα
  Εξαιτίας των παρακάτω λόγων, δημιουργήθηκε ένα αρνητικό κλίμα για τις Νοσοκομειακές Βιβλιοθήκες, ενώ, παράλληλα, αμφισβητήθηκε και η χρησιμότητά τους:
   Η ταχύτατη ανάπτυξη του διαδικτύου και η πληθώρα – όχι πάντα πραγματικών – πληροφοριών που προσφέρει.
   Η πεποίθηση ότι όλες οι πληροφορίες που προσφέρονται από το διαδίκτυο είναι δωρεάν ή μπορούν με κάποιο τρόπο να αποκτηθούν.
   Το τρομακτικά ανταγωνιστικό περιβάλλον στο χώρο της Υγείας.
   Το αυξανόμενο κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
   Η μείωση των κρατικών δαπανών για την Υγεία.
   Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
  Στην Ελλάδα, η παρατεταμένη χρηματοπιστωτική κρίση περιόρισε σημαντικά τη χρηματοδότηση του Συστήματος Υγείας, συνεπώς, των Νοσοκομείων και των Νοσοκομειακών Βιβλιοθηκών που λειτουργούν εντός τους.
  Το 2005, οι Lindberg και Humphreys προέβλεψαν ότι οι θέσεις εργασίας και οι λειτουργίες των Βιβλιοθηκονόμων που ασχολούνται με την Υγεία θα αλλάξουν μέχρι το 2015:‘’Θα είναι σύνηθες να βρίσκουμε Βιβλιοθηκονόμους, που εργάζονται ως μέλη των ομάδων υγειονομικής περίθαλψης, να συντάσσουν προτάσεις για επιχορήγηση, να υπηρετούν σε συμβούλια θεσμικών αναθεωρήσεων, να εργάζονται σε βάσεις δεδομένων Βιοπληροφορικής, να διδάσκουν μαθήματα Ιατρικής και να συμμετέχουν σε προγράμματα Παιδείας για την Υγεία, καθώς και σε ανάλογες συνεργασίες’’.

  1.4. Συμπεράσματα
   Οι Νοσοκομειακές Βιβλιοθήκες αποτελούν αναπόσπαστο λειτουργικό κομμάτι των Υπηρεσιών Υγείας που προσφέρονται σ’ ένα Νοσοκομείο.
   Η σύγχρονη εποχή επιβάλει τον εκσυγχρονισμό τους και την εναρμόνισή τους με τις λειτουργίες, τις υπηρεσίες και τις δυνατότητες της Πληροφοριακής Παιδείας.
   Ο Βιβλιοθηκονόμος αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο, τόσο σ’ αυτή τη προσπάθεια όσο και στη παροχή των Υπηρεσιών Υγείας, γενικότερα.

  Βιβλιογραφικές παραπομπές

  American National Standards Institute –ANSI. (1983). American national standard for library and information services and related publishing practices: library statistics. ANSI Z39.7. New York: The Institute, (p.24).
  American National Standards Institute – ANSI. (2001). American national standard for information services and use: metrics & statistics for libraries and information providers: data dictionary, ANSI/NISO Z39 draft 2001.
  Gluck, J.C. (2002). Standards for hospital libraries. Journal of the Medical Library Association, 90(4), 465 – 472.
  Lindberg, D. A. B., & Humphreys, B. L. (2005). 2015 — The Future of Medical Libraries. New England Journal of Medicine, 352(11), 1067-1070.
  Starr, Paul. (1982). The Social Transformation of American Medicine. NewYork: BasicBooks.

  Posted in ΔΙΑΝΟΗΣΗ

  ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΜΕΛΩΔΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ

  15 Μαρτίου 2021 // Σχόλια κλειστά

  - https://soundcloud.com/oflhu4hnr90w/eiiiueoe-1-3 ΄΄ΑΝΕΜΩΝΕΣ΄΄ (ΣΤΙΧΟΙ: ΕΛΕΝΗ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ)

  https://soundcloud.com/oflhu4hnr90w/eiiiueoe-1-2 ΄΄ΘΕΟΙ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ΄΄ (ΣΤΙΧΟΙ: ΕΛΕΝΗ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ)

  – https://soundcloud.com/oflhu4h…/cuando-te-entregues-a-el-1 ΄΄ΝΥΚΤΩΔΙΑ΄΄ (ΣΤΙΧΟΙ: ΕΛΕΝΗ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ)

  https://soundcloud.com/oflhu4hnr90w/fool-for-your-love-3 ΄΄Σ” ΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΟ΄΄ (ΣΤΙΧΟΙ: ΕΛΕΝΗ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ)

  https://soundcloud.com/oflhu4hnr90w/fool-for-your-love-2 ΄΄ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΟΥ΄΄ (ΣΤΙΧΟΙ: ΕΛΕΝΗ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ)

  12

  se-ayto-to-sympan-pou-tolma

  ΑΓΡΙΑ ΑΝΕΜΩΝΗ

  ΕΞΩΦΥΛΛΟ

  Posted in ΔΙΑΝΟΗΣΗ