• Archive of "ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ" Category

  ΤΟ ΝΕΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ

  12 Οκτωβρίου 2013 // Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΟ ΝΕΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ

  Κατεβάστε το από εδώ

  Posted in ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

  Η Βίκυ Κατράνα σχολιάζει

  30 Σεπτεμβρίου 2013 // Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Βίκυ Κατράνα σχολιάζει

  Φυλλορροεί αναμνήσεις,

                                                        αχτίδες χρυσές

  ανέμου πνοές προλογικές

  στην ποιητική συλλογή «Σ’ αυτό το σύμπαν που τολμά»

  της Ελένης Σεμερτζίδου,

                                                                                η Βίκυ Κατράνα

  H ανάγνωση της ποιητικής συλλογής είναι μια αναχώρηση σ’ ένα σύμπαν που τολμά

  να αισθάνεται βαθιά, να κρίνει, να ονειρεύεται αμυδρά.

  Σ’ αυτό το σύμπαν ενυπάρχει η μελαγχολική συνειδητοποίηση του κόσμου και της ίδιας της ύπαρξης. Η φευγαλέα ενατένηση της ελπίδας χάνεται στο τέλος ενός  μακρινού ορίζοντα.

  Στιγμιότυπα της φύσης λειτουργούν ως καμβάς αποτύπωσης συναισθημάτων.

  Στιγμές της φύσης μετατρέπονται σε στιγμές ζωής, στιγμές της ύπαρξης.

  Έτσι τα συναισθήματα παίρνουν άλλες διαστάσεις, άλλοτε μέσα από την αντανάκλαση του φωτός, κι άλλοτε μέσα από τις αδιόρατες σκιές της νύχτας.

  «Αποχαιρετισμός ψυχρός και μια φυγή, τα πόδια έδωσαν στο βήμα χρώμα γκρίζο,

  Γκρίζα κι θάλασσα ενός γκρίζου ουρανού, στου Κάτω κόσμου τη σιωπή, γκρίζου τοπίου».

  Η ποιητική συλλογή είναι μια Νυκτωδία, ένα μουσικό κομμάτι με γλυκό και μελαγχολικό σκοπό, «νυκτωδία υακίνθινη η πίκρα» γράφει η ποιήτριά μας.

  Τα φυσικά στοιχεία ο άνεμος, η βροχή συνδιαλέγονται με ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων και τα εντείνουν.

  Άλλοτε αυτή η συνομιλία επανέρχεται με τη μορφή αναπόλησης του παρελθόντος και δημιουργεί ευρεία πεδία συγκίνησης. «Στο φως σου ήρθα μια βραδιά και έγειρα επάνω σε ματωμένες εποχές , σε σκονισμένο πιάνο».

  Με απλό αλλά ευρηματικό και καίριο λόγο δημιουργεί μοτίβα εικονοποιημένων αντιθέσεων. «Πόσο πλανεύτηκε η γη μια νύχτα με φεγγάρι, αστέρια ξέβρασε το φως, και ήλιο όλο σκοτάδι»

  Σκοπός της ποίησής της δεν είναι μόνο η ομορφιά και η αρμονία αλλά και η αλήθεια που ενίοτε συμπεριλαμβάνει το κοινωνιολογικό σχόλιο.

  Στο ποιητικό περιβάλλον της Ελένης Σεμερτζίδου υπάρχουν ψίθυροι για την απώλεια, την ματαίωση, την ανεκπλήρωτη αγάπη.

  Σ’ αυτό το σύμπαν που τολμά εύχομαι να ανοιχτούν ταξίδια αληθινά πνευματικά,

  για σένα Ελένη…

  Posted in ΔΙΑΝΟΗΣΗ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

  ΣΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΟΝΕΙΡΟ το δεύτερο βιβλίο του Άγγελου Σπάθη

  18 Αυγούστου 2013 // 97 Comments »

  Για να διαβάσετε το κείμενο, κάντε “κλικ” στον παρακάτω σύνδεσμο

  Άγγελος Σπάθης

  Posted in ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ, Χωρίς Κατηγορία

  Το φαράγγι και ο θρύλος – Aπόσπασμα απο το νέο μυθιστόρημα της Ελένης Σεμερτζίδου

  7 Απριλίου 2013 // Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το φαράγγι και ο θρύλος – Aπόσπασμα απο το νέο μυθιστόρημα της Ελένης Σεμερτζίδου

  «Βαθιά ήταν μέσα μου κρυμμένοι οι λόγοι που αγαπούσα τη θάλασσα. Άδεια, αδιάρθρωτη μέσα στον χώρο και με την αίσθηση του χρόνου να αμβλύνεται και να χάνεται στο άμετρο. Ο Μπερνίνι, ο δήμαρχος του Φουρόρε, γινόταν τότε, μέσα σ’ αυτή τη μέθεξη μιας αισθητικής ηδονής, ένα Ερμείο πλάσμα, ένας γλυκός ψυχοπομπός που μου έδειχνε, με το χέρι ελαφρά τεντωμένο στην ακροθαλασσιά, την απεραντοσύνη μιας πλούσιας προσδοκίας. Απλώνοντας τα χέρια του για να αγγίξει το είδωλο της ομορφιάς του μεταμορφώνονταν σε σύμβολο και καθρέφτη του δικού μου εαυτού. Ο έρωτας έμπαινε, στη συνέχεια, περιχαρακωμένος μελαγχολικά στο προσωπικό ονειρικό μου κόσμο, και η εικόνα του δεν διέφερε από σμιλευμένο κομμάτι μάρμαρο της Πάρου.

  Είχαμε περάσει πολλές ώρες του δειλινού μαζί, να βαδίζουμε κατά μήκος μιας μακριάς ακτογραμμής, νιώθοντας το σώμα του, δίπλα στο δικό μου, να ορθώνεται ανάλαφρο, γεμάτο χάρη, ίδιος αρχαίος θεός. Ξαφνικά, ο δρόμος που οδηγεί από το συναίσθημα στο πνεύμα ανοίγονταν πλατύς μπροστά μου, μέχρι που ο δαίμονας να ποδοπατήσει, τελικά, τη λογική και τη νηφαλιότητα, εισχωρώντας ύπουλα, φέρνοντας μαζί του τη μέθη επιθυμιών και τη ζάλη του πάθους μου. Φοβόμουν ότι αυτό το πάθος θα τα κατάστρεφε όλα, αν άφηνα να εκτονωθεί. Έπρεπε να διατηρήσω κάθε λεπτή ισορροπία μέσα μου, για να μπορέσω να δημιουργήσω. Η «Μαμά» ήταν μια παθιασμένη προσωπικότητα, αλλά εγώ ήθελα να «μιλήσω» καλλιτεχνικά για εκείνη στο κοινό με προσοχή, ηρεμία, τάξη και αυτοπειθαρχία. Ο Μπερνίνι το ήξερε αυτό, το είχε καταλάβει. Στο μικρό ψαροχώρι βρισκόμουν, πλέον, αντιμέτωπη με το δικό μου προσωπικό «φαράγγι». Όπως οι Ποιητές, έτσι και εγώ, δεν μπορούσα να ακολουθήσω το δρόμο της ομορφιάς, το δρόμο της δημιουργίας, χωρίς τον έρωτα σύντροφο οδηγό μου. Λίγες μέρες ακόμα και μετά θα έφευγα για να ξαναρθώ πάλι …

  Ένας ήλιος δυνατός ανέβαινε όλο λάμψη και φόβο. Η θάλασσα αποκτούσε βαθύ γαλανό χρώμα. Το Φουρόρε, στη στιγμή, άλλαζε ρούχα και ντυνόταν το ένδυμα της μυστικής ατμόσφαιρας της Βενετίας. Έβλεπα τη παραλία του Λίντο και εμένα καθισμένη στην άμμο. Ένα μαύρο πανί φτερουγίζει, έτοιμο να πνίξει τη ζωή της. Ο απαγορευμένος αισθησιασμός γίνεται φυγή στην άβυσσο του σκότους της. Όλη η πόλη σε μια ένταση, έναν κίνδυνο, που φτάνοντας σε οργιαστική λύτρωση, μετατρέπεται σε ταξίδι προς το θάνατο. Θάνατος στη Βενετία …

  Φοβόμουν το πάθος μου. Τη μοίρα μου. Τον εαυτό μου. Η μαύρη γόνδολα κυλούσε σε ήρεμα νερά, αλλά απ’ τη μοίρα του, ποτέ, κανένας δεν γλυτώνει. Έπρεπε να βρω τη δύναμη να συνεχίσω το μονοπάτι για το φαράγγι … »

  Ελένη Σεμερτζίδου, Λογοτέχνιδα

  Posted in ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

  Το “Στο στόχαστρο” στο σανίδι!

  29 Ιανουαρίου 2013 // 4.225 Comments »

  Αφίσα

  Η θεατρική ομάδα “Επιβάτηδες Σκιές” απο τη Νέα Κίο Αργολίδας, με την σκηνοθετική προσπάθεια του Σπύρου Πούλου, επιχειρεί να ανεβάσει στο σανίδι το θεατρικό έργο της Έλενης Σεμερτζίδου “Στο στόχαστρο”! Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στις 15-16-17 Φεβρουαρίου 2013 στο πνευματικό κέντρο Νέα Κίου και ώρα 8 μμ. Σας ευχόμαστε καλή ακρόαση!!

  Posted in ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

  ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ – ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ

  6 Φεβρουαρίου 2012 // 4.003 Comments »

  ΤΟ ΝΕΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ

  ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

  Εννιά σκηνές αποτελούν εννιά αυτοτελείς ιστορίες, στο ίδιο, πάντα, σκηνικό να εκτυλίσσονται: Το σκηνικό μιας «φυλακής». Ενός ψυχικού και συναισθηματικού εγκλεισμού, που κάνει τα πρόσωπα του έργου να ζουν, να αναπνέουν και να περιχαρακώνουν τη ζωή τους μέσα στα «κάγκελα» που όρισαν για τον εαυτό τους.

  Ένας στενός σκληρός πάγκος και μια βρώμικη λεκάνη τουαλέτας (η μόνη επίπλωση) επιτρέπει στο σώμα να ξαπλώνει, να κάθεται, να ικανοποιεί τις ζωτικές του ανάγκες και, την ίδια στιγμή, να αυτοκαταστρέφεται από την έλλειψη «χώρου» και την τραγική ανημποριά του να «δραπετεύσει», να ελευθερωθεί.

  Η «κάθαρση» θα έρθει με την τελευταία σκηνή (διάλογος ανάμεσα σε μάνα – γιο), ενώ το έδαφος, ήδη, προλειαίνουν ένας νεαρός ιερέας και ένας ηλικιωμένος ηθοποιός θεάτρου.

  Για να διαβάσετε το έργο, κάντε “κλικ” στον παρακάτω σύνδεσμο

  sto-stochastro

  Posted in ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

  Σελήνη – Εκάτη – Άρτεμις…από την Ελένη Σεμερτζίδου

  30 Σεπτεμβρίου 2011 // 3.742 Comments »

  Σκούπισε τα μάτια της επιμελώς και κοίταξε το ρολόι της. Άλλα πέντε λεπτά και άρχιζε το μάθημά της. Σήμερα θα τους μιλούσε για το τρίπτυχο “Σελήνη – Εκάτη – Άρτεμις”. Και για τον Ενδυμίωνα; … Τι να τους έλεγε, στ’ αλήθεια, για τον Ενδυμίωνα;

  Τι μπορεί να πει κανείς για κάτι που “ευρίσκεται εντός μας”; Σίγουρα, θα τους έλεγε ότι η θεά Σελήνη, η οποία θεωρείται συγγενής προς την Αρτέμιδα, συνδέεται και με την θεά Εκάτη που, επίσης, συγγενεύει προς την Αρτέμιδα. Αυτό. Και μετά;

  Αν την ρωτούσαν για τον έρωτα της Σελήνης με τον Ενδυμίωνα; Τι θα τους απαντούσε; Ότι, επειδή ήταν πολύ νέος και όμορφος, τον ερωτεύθηκε; Ότι, επιθυμώντας να τον κρατήσει παντοτινά στη ζωή της, του χάρισε τον αιώνιο ύπνο, που όμως δεν είναι θάνατος;

  απόσπασμα από το βιβλίο

  70 σελίδες

  http://www.free-ebooks.gr/gre/ebook/2202

  Posted in ΔΙΑΝΟΗΣΗ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

  ΔΥΟ ΑΚΟΜΗ ΔΩΡΕΑΝ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ

  18 Ιουλίου 2011 // 2.948 Comments »

  “Στην αγορά των αστεριών” (Ποιητική Συλλογή)  http://www.ebooks4greeks.gr/forum/viewtopic.php?p=319#p319

  “Αναζητώντας την ελεύθερη αναζήτηση” (Μυθιστόρημα) http://www.ebooks4greeks.gr/forum/viewtopic.php?p=320#p320

  http://www.seeleni.blogspot.com/

  Posted in ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ, ΠΟΙΗΣΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

  ΜΕ ΑΙΣΘΗΜΑ ΕΥΘΥΘΝΗΣ

  10 Μαΐου 2011 // 3.653 Comments »

  Δοκίμια για τον άνθρωπο, τη Δημοκρατία, τη Γλώσσα.

  Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Μποκοβού, τ. υπουργού, με τίτλο: Με αίσθημα ευθύνης. Δοκίμια για τον Άνθρωπο, τη Δημοκρατία και τη Γλώσσα.

  Περιλαμβάνει 50 δοκίμια κοινωνικού, πολιτικού και γλωσσικού περιεχομένου, που αναφέρονται σε προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος σε όλο τον κόσμο, στα πλαίσια της προωθούμενης παγκοσμιοποίησης, που έχει ως σκοπό την πνευματική και υλική υποδούλωση του ατόμου. Άλλα δοκίμια αναλύουν τα θέματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινοβουλευτική δημοκρατία, που έχει ευτελιστεί και απαξιωθεί εντελώς από την πολιτική και την διοικητική διαφθορά που φθείρουν το κράτος και την χώρα μας τις τελευταίες τρείς δεκαετίες. Τέλος άλλη ομάδα δοκιμίων ασχολείται με την ελληνική γλώσσα και τις προσπάθειες που καταβάλουν ορισμένοι «προοδευτικοί» κύκλοι για τον υποβιβασμό και τον αφανισμό της. Ζητείται η ίδρυση Ανεξάρτητης Αρχής για την προστασία της ελληνικής γλώσσας, όχι μόνο από τους βαλτούς καταστροφείς της, αλλά και από τους χρήστες της που αγνοούν τους κανόνες της, λόγω ελλειπούς εκπαίδευσης. Γι’ αυτό προτείνεται όπως η παραπάνω Αρχή έχει αρμοδιότητες έκδοσης σχετικών με τη γλώσσα φυλλαδίων, αλλά και οργάνωσης σεμιναρίων για τους εργαζόμενους στα Μ.Μ.Ε., σε διαφημιστικές εταιρείες, στο δημόσιο κ.α.

  Από όλα τα δοκίμια προκύπτουν ορισμένες βασικές διαπιστώσεις: Η χώρα μας έχει εισέλθει προ πολλού σε βαθιά παρακμή, που οφείλεται στην καλπάζουσα διαφθορά. Τα κόμματα εξουσίας είναι ανίκανα να διοικήσουν τον τόπο και να τον βγάλουν από το τέλμα της χρεοκοπίας, στο οποίο τον οδήγησαν με τις σπατάλες, τους διορισμούς και τις αλόγιστες παροχές. Οι συνδικαλιστές και οι προνομιούχες συντεχνίες, καταστρέφουν την οικονομία με τις απεργίες, τις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων και οδών, καθώς και με την εμμονή τους να διατηρήσουν προνόμια και παροχές που έλαβαν κάποτε με εκβιασμούς των τότε κυβερνήσεων.

  Το βιβλίο καταλήγει σε ένα καίριο συμπέρασμα: η συμπεριφορά των εταίρων μας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παρούσα φάση της χρεοκοπίας της οικονομίας μας απέδειξε ότι δεν υπάρχει κοινοτική αλληλεγγύη, ενώ οι ηγέτες των χωρών-μελών και μέσα μαζικής ενημέρωσης συκοφάντησαν, διέσυραν και διαπόμπευσαν τη χώρα μας. Όλα αυτά πρέπει να μας οδηγήσουν σε μια μεγαλύτερη συσπείρωση πολιτών και ηγεσιών, στα πλαίσια του έθνους-κράτους μας και μακριά από διεθνιστικές και πολυπολιτισμικές, δήθεν «προοδευτικές» επιδιώξεις.

  ( Κεντρική διάθεση : Αριστοτέλειο βιβλιοπωλείο, Ερμού 61, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 282782 )

  Παναγιώτης Μποκοβός, τ. υπουργός.

  Posted in ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

  ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ

  20 Απριλίου 2011 // 2.070 Comments »

  ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΧΕΤΕ, ΠΛΕΟΝ, ΔΩΡΕΑΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ, ΑΠΟ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ MYEBOOKS.GR
  Κάντε “κλικ” στον παρακάτω σύνδεσμο.

  Posted in ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ